Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Dobitnici nagrade Vicko Andrić za izvanredna postignuća u zaštiti kulturne baštine

Objavljeni su dobitnici nagrade Vicko Andrić za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine.
23. rujna 2020. u 17:50 0 komentara 262 prikaza
Svetvinčenat
Foto: Facebook

Za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj na elektroničkoj sjednici Odbora za dodjelu „Nagrade Vicko Andrić“, koja se održala 17. rujna 2020. godine, donesene su odluke o dodjeli Nagrade za 2019. godinu.

Jure Pavlović Ideja za "Mater" rodila se iz jednog stvarnog događaja u mojoj obitelji .

Nagrada za životno djelo dodijeljena je povjesničarki umjetnosti i danas umirovljenoj djelatnici Konzervatorskog odjela u Zadru Lukreciji Pavičić Domijan zbog njezinog sveobuhvatnog doprinosa razvoju konzervatorske struke i sustava zaštite kulturne baštine te sustavnog pristupa evidentiranju, inventariziranju i vrednovanju kulturne baštine.

Godišnja Nagrada „Vicko Andrić“ za 2019. godinu dodijeljena je konzervatoricama Konzervatorskog odjela u Puli: Nataši Nefat za vođenje i dovršetak projekta obnove jednog od najupečatljivijih istarskih kaštela te najznačajnijih mletačkih gradnji tog vremena u Istri, Kaštela Morosini Grimani u Svetvinčentu te Sandri Čelić Višnjić za vođenje i dovršetak projekta obnove jedne od najvećih i najznačajnijih srednjovjekovnih utvrda Istre – Kaštela Petrapilosa (Kostel) u Buzetu.

Ministrica obuljen koržinek Riječka petokraka nepropisno je postavljena, to je politička provokacija

Obnova tih dvaju kaštela rezultat je provođenja sustavnog programa obnove srednjovjekovnih i renesansnih kaštela Istarske županije kojega od svoga osnutka 2000. godine provodi Konzervatorski odjel u Puli, a koja je realizirana putem projekta KulTERRA financiranim bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici dodijeljena je Milanu Kranjčeviću utemeljitelju udruge „Katedra Čakavskog sabora“, koji iako je po formalnom obrazovanju diplomirani pravnik, s velikom ljubavlju i entuzijazmom već više od dva desetljeća intenzivno radi na očuvanju i popularizaciji čakavštine u Lici, ali i očuvanju bogate tradicijske baštine ličkog područja.

svevid Gledajte sve od Profesora Baltazara do Valtera - stigao je hrvatski Netflix za regionalni film

Odluku o nagrađenima donio je Odbor Nagrade u sastavu: Davor Trupković pomoćnik ministrice kulture, Tajana Pleše, Lidija Nikočević, Zvonko Bojčić, Branka Šulc, Radoslav Bužančić, Zoran Wiewegh, Mirna Sabljak i Tatjana Horvatić.

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.