Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Riječka petokraka nepropisno je postavljena, to je politička provokacija

Instalacija "Spomenik crvenoj Rijeci" postavljena na krov Riječkog nebodera izvedena je mimo zakonom propisane procedure, rekla je u ponedjeljak ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ocijenivši da je riječ o primarno političkoj akciji kojoj je cilj poticati ideološke sukobe.
22. rujna 2020. u 11:45 11 komentara 836 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Facebook
Pogledajte galeriju 1/2

"Za postavljanje instalacije na neboderu u Rijeci nije ishođeno odobrenje Konzervatorskog odjela u Rijeci niti su ispunjeni uvjeti koji uključuju ishođenje suglasnosti vlasnika i stanara i izradu elaborata o statičkom osiguranju, zbog čega je u smislu Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara postavljena instalacija izvedena mimo zakonom propisane procedure", objasnila je ministrica Obuljen Koržinek na upit Hine.

'Spomenik crvenoj Rijeci' Prosvjed zbog petokrake na neboderu, građani uzvikivali: 'Vukovar, Vukovar'

Podsjetila je da je Konzervatorski odjel u Rijeci u veljači u komunikaciji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti i gradom Rijekom iznio mišljenje o predradnjama koje je potrebno učiniti kako bi se na pojedinačno zaštićeni spomenik kulture postavila instalacija.

"Postavljanje instalacije u društvu gradonačelnika Grada Rijeke, bez ishođenih dozvola te uz potpuno ignoriranje procedure koja pretpostavlja minimum ispunjavanja zakonski predviđenih uvjeta, shvaćam i kao primarno političku akciju koja za cilj ima poticati ideološke sukobe u društvu, suprotno ulozi kulture koju razumijemo kao suradnju kroz dijalog, kao važan kohezivni socijalni element", ističe ministrica.

instalacija nemanje cvijanovića Na Riječki neboder postavljena crvena petokraka koja je uzburkala javnost

"Za sva ostala pitanja, upućujem vas da se obratite Gradu Rijeci koji je većinski vlasnik nebodera i koji je bio upoznat s mišljenjem Konzervatorskog odjela, a koji je bio suorganizator postavljanja instalacije na neboder u Rijeci", dodaje.

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića "Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik" postavljena je u nedjelju na krovu Riječkog nebodera u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture, a sastoji se od "2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku".

Nina Obuljen Koržinek Ministrica o drakonskim kaznama organizatorima koncerata: "Preporuke su vrlo jasne"

Protiv postavljanja instalacije u nedjelju popodne prosvjedovao je veći broj građana. Nakon okupljanja na Mostu hrvatskih branitelja prosvjednici su prošli Korzom do Riječkog nebodera, a mirno okupljanje organizirano je putem društvenih mreža.

sudski epilog
Milan Popović izgubio spor, Severina pravomoćno oslobođena optužbi za klevetu
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • RedTree:

    Sve što je ilegalno postavljeno, sagrađeno se treba ukloniti. Nažalost čista politička provokacija s ciljem vraćanja ideoloških podjela i ubiranja političkih poena za bogato plaćene fotelje. A BDP i bolji život građana, tko to šljivi.

  • Jania:

    Ministrice, jeste li zatražili da organizatori vrate novac dobijen od Ministarstva s obzirom da su postupali nepropisno?

  • vidum:

    Naravno da je nepropisno postavljena. Ja sam odmah primjetio da stoji ukrivo.