Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lauba

Otkrijte mistiku putujući kroz vrijeme uz pratnju dvaju mjeseca

Moon
Foto: D. Žižić/Lauba
1/3
02.04.2012.
u 13:22

Tadić je pokazao čime se bavio posljednjih godinu i pol dana – stvorio je imaginarni svijet s dva mjeseca, koji se kao lajtmotiv nalaze na svakom izlošku, serijom kolaža, intervencijama na starim razglednicama, notesima te stop-animacijom

Mistična i pomalo intimna izložba Marka Tadića "We used to call it: Moon" predstavljena je u Kući za ljude i umjetnost Lauba. Serijom kolaža, intervencijama na starim razglednicama (nekoliko ih je postavljeno u lightboxovima jer prikazuju noćne scene), privatnim notesima te stop-animacijom Tadić je pokazao čime se bavio posljednjih godinu i pol dana – stvorio je imaginarni svijet s dva mjeseca koji se kao lajtmotiv nalaze na svakom izlošku. Pojavu drugog mjeseca Marko Tadić vuče iz literature SF-a referirajući se na klasike "Morelov izum" Adolfa Bioya Casaresa te "Put na Mjesec" Julesa Verna. Na pitanje zašto bi drugi mjesec bio moguć u stvarnosti, Tadić kaže da, ako taj motiv postoji u ideji, ne postoji razlog da ne postoji i u stvarnosti, naravno onoj koju stvara kroz umjetnost. Primjerice, na jednoj staroj razglednici drugog mjeseca nema, no Tadić je napisao da ga je namjerno izostavio pa je njegovo prisustvo stvorio odsustvom. Razglednice je kupovao na mjestima u kojima je boravio – uglavnom su to europski i hrvatski gradovi, a veže ih patina vremena – datiraju s početka 20. stoljeća, a najmlađi su s njegova kraja.

– Rad je na neki način intiman jer je dnevničkog karaktera. Po brojnosti crteža vidljivo je da sam ih radio iz dana u dan prenoseći atmosferu i osjećaj koji sam doživio u gradovima gdje sam nabavljao razglednice, a svako je mjesto drugačije na svoj način. Stvorio sam wunderkammer-stil muzeja, vizualnog arhiva s dodatkom drugog mjeseca koji me nadahnuo. Kako su razglednice uglavnom jako stare, motivi na njima upućuju na neka prošla vremena koja iz današnje perspektive djeluju idilično. Starim razglednicama koristio sam se isključivo zbog autentičnosti. U ovom kontekstu one predstavljaju dokumente o postojanju drugog mjeseca – kaže autor koji voli intervenirati na već korištenim materijalima.

Stop-animaciju, koja također govori o prisustvu drugog mjeseca, radio je u nekoliko tehnika. Njezin je narativ sličan onome koji je bio napravio u animaciji "I speak true things". Na ovoj je radio pola godine; čak je i glazbu (također mistična, podsjeća na stare art filmove) stvorio sam. Ovaj je rad već bio prikazan u sklopu lanjske skupne izložbe "The second world" festivala Steirischer herbst u Grazu i umjetničkog kolektiva WHW. Izložba traje do 23. travnja, a čime se autor bavi može se vidjeti i na njegovu blogu http://www.markotadic.blogspot.com/.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije