Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gotovanje

Othello naših dana onaj je koji krene iz Alepa i završi u žilet-žici

Foto: arhiva ZKM
13.11.2017.
u 15:17

Predstava u režiji Zlatka Pakovića priča je o današnjoj Europi, rasizmu i načinu na koji se koristi migrantima, ljubav je tu nebitna

ZKM je dvije večeri zaredom ugostio predstavu “Othello, nezakonita liturgija”, nastalu u Zadru u produkciji Teatra VeRRdi, u režiji Zlatka Pakovića, gosta iz Beograda, redatelja koji njeguje poetiku političkog kazališta.

Riječ je o autorskome, čak i o eksperimentalnom teatru, svojevrsnoj dekonstrukciji slavne Shakespeareove tragedije, pa se redatelj s pravom pita što nam tragedija znači u 21. stoljeću. Znakovit je početak predstave, redatelj, koji je ujedno i izvođač, opasuje krvavu mesarsku pregaču, obilazi publiku i daje im prigodu da opipaju Hamletovu krv na njoj.

Slijedi prepričavanje, gotovo psihoanaliza ključnih likova. Naravno u središtu su Othello, Desdemona i Jago, ali i pitanja služenja i rasizma. Ljubav i ljubomora tu su samo oružja moćnijih sila jer redatelj jasno pokazuje da je “nešto trulo u ljubavi koju već dvije tisuće godina ljubimo”. Za njega je “Othello” tragedija današnjice, tragedija Europe koja i dalje na najgori mogući način iskorištava migrante. Njegov Othello kreće iz sirijskog Alepa i završava u žilet-žici koja opasuje naše granice.

Ljubav je ovdje tek 66. Shakespeareov sonet, onaj najljepši, kojim se Paković koristi, u sjajnom prijevodu Danka Angjelinovića, koji je uglazbio Pero Gotovac, a u predstavi pjeva Hrvojka Begović.

Uz nju su na sceni redatelj kao tumač svoje vizije i Juraj Aras u naslovnoj ulozi.

Ključne riječi

Komentara 1

FO
fobos
18:13 13.11.2017.

Europa iskorištava imigrante???????? Ahaa....ovaj...tko koga ovdje j...ovaj evo baš sam zatečen, mislim ovaj koji je ovo k....? Ma mora da sam se prenapušio pa sad haluciniram....ma da biti će da je tako...ili????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije