Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Orchestra Baobab uoči nastupa u Zagrebu: Sviramo u dvoranama, ali i u blatnim poljima!

21.03.2009.
u 18:01

Orchestra Baobab je glazbeni sastav sa članovima iz raznih afričkih zemalja, koji je među prvima počeo miješati afričku glazbenu tradiciju i moderne plesne stilove. Uoči nedjeljnoga koncerta u zagrebačkom Aquariusu razgovarali smo s gitaristom i vođom benda Barthélémyjem Attissom.

• Počeli ste svirati još prije četrdeset godina...
– U ono doba svirali smo u klubu Baobab u Dakru, koji je bio okupljalište senegalske političke i intelektualne elite. Dolazili su nas gledati predsjednici, ministri, znanstvenici…

Tek kasnije počeli smo s turnejama. Danas sviramo sve vrste koncerata po cijelom svijetu – nastupamo u najljepšim koncertnim dvoranama, ali i na rock festivalima u blatnjavim poljima. Baobab je i dalje Baobab, publika još uvijek pleše, samo što danas izgleda malo drugačije!

• U posljednje vrijeme sve je više pop i rock izvođača na Zapadu pod znatnim utjecajem afričke glazbe. Ima li među njima onih koji su vam posebno dragi?
– Carlos Santana za mnoge je jedan od najvećih heroja, a na njegovu glazbu su latinskoamerička i afrička tradicija ostavile puno traga. Jedan od najzanimljivijih novih sastava je Vampire Weekend... Pročitao sam kako su momci izjavili da je album “Pirates Choice” Orchestra Baobab imao dosta utjecaja na formiranje njihova zvuka, u kojem se zaista čuje Afrika. Takvu vrstu priznanja od mladog i uspješnog benda primamo s ponosom.

• Nastupili ste na humanitarnom spektaklu Live 8 u Johannesburgu. Mogu li takvi koncerti pomoći u borbi protiv siromaštva u Africi?
– Osobno vjerujem da je stanovništvo mnogih afričkih zemalja siromašno prije svega zbog nesposobnosti i neodgovornosti ljudi koji te zemlje vode, a tek onda zbog svih drugih razloga. Ako takav projekt može ovaj problem predstaviti cijelom svijetu, onda to ne može biti loša stvar.

•  Imate li još uvijek isti polet kao kada ste počinjali? Koliko dugo će Orchestra Baobab još svirati?
– Baobab je snažno drvo. Čak i kada ga posiječete, nastavit će rasti. U jednu stvar možete biti sigurni – nećemo otići sa scene tiho i neprimjetno...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije