Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Danijel Dragojević dobio nagradu za životno djelo, no nije ju prihvatio

Svečana dodjela Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2018. godinu održat će se u utorak, 18. lipnja, u Hrvatskom državnom arhivu.
28. svibnja 2019. u 14:40 1 komentara 307 prikaza

Nagradu „Vladimir Nazor“, najvišu državnu nagradu na području kulture i umjetnosti  dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo. Odbor Nagrade je pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 6. svibnja donio odluke o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2018. godinu u šest umjetničkih područja:

GLAZBA
Nagrada za životno djelo pripala je Dunji Vejzović, dok je godišnju nagradu osvojio Dalibor Bukvić za koncert održan u Muzeju Mimara u Zagrebu u okviru kojega je praizveden triptih ...aeterna... za vokalni ansambl.

Cigla Cigla u Gavelli Društvo u kojem se trauma slaže na traumu, a rat nikada ne prestaje

KAZALIŠNA UMJETNOST
Nagradu za životno djelo dobila je Marija Sekelez, a godišnju Krešimir Dolenčić za režiju opere "Čarobna frula" zagrebačkom HNK.

KNJIŽEVNOST
Nagradu za životno djelo dobio je, ali ne i prihvatio Danijel Dragojević, a godišnju, Ludwig Bauer za roman "Muškarac u žutom kaputu"

Duga u crnini Sjajan prikaz žene koju lome demoni poezije, rata i revolucije

LIKOVNE I PRIMIJENJENE UMJETNOSTI
Nagrada za životno djelo pripala je Nevenki Arbanas, a godišnja Matku Mijiću za samostalnu izložbu skulptura, objekata, instalacija, sliko-reljefa, asamblaža i crteža u Modernoj galeriji.

FILMSKA UMJETNOST
Nagradom za životno djelo ovjenčan je Rade Šerbedžija, a za dokumentarni film "Srbenka" godišnju je nagradu dobio režiser Nebojša Slijepčević.

Ileana Jurin Bakotić Ileana Jurin Bakotić: Snimamo film o Ladu, režira ga Nebojša Slijepčević

ARHITEKTURA I URBANIZAM
U posljednjoj je, ali ne i manje važnoj kategoriji nagradu dobio Branko Silađin, a godišnju dijele dvojica arhitekata, Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić za zgradu Vinarije u Kutjevu.

Svečana dodjela Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2018. godinu održat će se u utorak, 18. lipnja, u Hrvatskom državnom arhivu.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Avatar transdanubier
    transdanubier:

    danijel i rade, to dva imena ne idu u istu rečenicu! svaka čast dragojeviću!