Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Danijel Dragojević dobio nagradu za životno djelo, no nije ju prihvatio

Svečana dodjela Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2018. godinu održat će se u utorak, 18. lipnja, u Hrvatskom državnom arhivu.
28. svibnja 2019. u 14:40 1 komentara 316 prikaza

Nagradu „Vladimir Nazor“, najvišu državnu nagradu na području kulture i umjetnosti  dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo. Odbor Nagrade je pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 6. svibnja donio odluke o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2018. godinu u šest umjetničkih područja:

GLAZBA
Nagrada za životno djelo pripala je Dunji Vejzović, dok je godišnju nagradu osvojio Dalibor Bukvić za koncert održan u Muzeju Mimara u Zagrebu u okviru kojega je praizveden triptih ...aeterna... za vokalni ansambl.

Cigla Cigla u Gavelli Društvo u kojem se trauma slaže na traumu, a rat nikada ne prestaje

KAZALIŠNA UMJETNOST
Nagradu za životno djelo dobila je Marija Sekelez, a godišnju Krešimir Dolenčić za režiju opere "Čarobna frula" zagrebačkom HNK.

KNJIŽEVNOST
Nagradu za životno djelo dobio je, ali ne i prihvatio Danijel Dragojević, a godišnju, Ludwig Bauer za roman "Muškarac u žutom kaputu"

Duga u crnini Sjajan prikaz žene koju lome demoni poezije, rata i revolucije

LIKOVNE I PRIMIJENJENE UMJETNOSTI
Nagrada za životno djelo pripala je Nevenki Arbanas, a godišnja Matku Mijiću za samostalnu izložbu skulptura, objekata, instalacija, sliko-reljefa, asamblaža i crteža u Modernoj galeriji.

FILMSKA UMJETNOST
Nagradom za životno djelo ovjenčan je Rade Šerbedžija, a za dokumentarni film "Srbenka" godišnju je nagradu dobio režiser Nebojša Slijepčević.

Ileana Jurin Bakotić Ileana Jurin Bakotić: Snimamo film o Ladu, režira ga Nebojša Slijepčević

ARHITEKTURA I URBANIZAM
U posljednjoj je, ali ne i manje važnoj kategoriji nagradu dobio Branko Silađin, a godišnju dijele dvojica arhitekata, Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić za zgradu Vinarije u Kutjevu.

Svečana dodjela Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2018. godinu održat će se u utorak, 18. lipnja, u Hrvatskom državnom arhivu.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • Avatar transdanubier
    transdanubier:

    danijel i rade, to dva imena ne idu u istu rečenicu! svaka čast dragojeviću!