Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Objavljen razigrani i više nego informativni priručnik o 250 naslova svjetske književnosti

Knjiga prvotno objavljena u Velikoj Britaniji bavi se književnošću, a čitateljima nudi svojevrsni vodič za upoznavanje 250 književnih naslova. Knjigu je na hrvatski preveo Vedran Pavlić
30. ožujka 2021. u 11:12 0 komentara 58 prikaza

Školska knjiga nedavno je objavila iznimno zanimljivo izdanje prvi put objavljeno u Velikoj Britaniji još prije četiri godine nazvano "Velike  ideje – Književnost". Informativnu knjigu koja je više nego atraktivni uvod u svijet književnosti i to od drevnih epova do suvremenih romana Salmana Rushdieja i Margaret Atwood na hrvatski je preveo Vedran Pavlić. 

Monografija dodnosi i pregled dominantnih književnopovijesnih strujanja, ali i vrlo široko zamišljen pregled kanonska djela svjetske literature. No, nisu zaboravljeni niti brojni književni tekstovi nastali izvan dominantnoga, zapadnoga kulturnog kruga.

Hrvatski školski pravopis SUTRA GRAMATIKA Večernji list i Školska knjiga danas daruju pravopis koji mora imati svaki učenik i student

Tako je žarište pozornosti prošireno je na područje arapske, japanske, australske, indijske, korejske, afričke, latinoameričke i drugih književnosti, a obuhvaća i književne glasove koje su stoljećima ušutkivali društveni konstrukti poput kolonijalizma i patrijarhata.

Knjiga je dio serije srodnih publikacija koje na jednostavan, zanimljiv i sažet način obrađuju razna umjetnička i znanstvena područja te društvene fenomene. U njezinu je nastanku sudjelovalo trinaest autora, stručnjaka za književnoznanstvene i(li) druge umjetničke i kulturološke teme.

sabrana djela I. Andrića Promocija na Interliberu Prvo kolo sabranih djela Ive Andrića

Recenzentica knjige dr. sc. Suzana Coha ističe da će "kao zanimljiv i pristupačan, u književnoznanstvenome smislu relevantan i sa suvremenim teorijskim trendovima kompatibilan pregled svjetske književnosti, zadovoljiti interese široke publike, od učenika i studenata književnosti i srodnih disciplina do stručnjaka iz tih područja, ali i drugih čitatelja koji su zainteresirani ne samo za književnost i njezinu povijest nego i za povijest i suvremenost svjetskih kultura i društava uopće.”

Knjiga je i bogato likovno opremljena i krajnje razigrana, a pojavu literarnih djela analizira u i sklopu opće povijesne situacije u kojoj su djela nastajala i objavljivanja, ali i njihovu recepciju i utjecan na povijesne događaje. 

Mons. Mate Uzinić
MONS. UZINIĆ NA FACEBOOKU
'Žao mi je ako sam razočarao neke vjernike'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.