Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

NSK u Zagrebu vraćeno ukradeno književno blago iz 1614. godine

I vraćena knjiga "Trinum magicum sive Secretorum magicorum opus continens" nestala je u pljački Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koja se odvijala od 1982. do 1987. godine. Krađu knjiga počinila je tročlana grupa na čijem je čelu bio Aleksandar Milles
17. studenoga 2020. u 15:29 1 komentara 701 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, vraćen je vrijedan, raritetni primjerak knjige Trinum magicum sive Secretorum magicorum opus continens iz 1614. godine, autora Caesarea Longinusa, koji je iz fonda knjižnice otuđen 1987. godine.

Danilo Šerbedžija Država je dužna financirati umjetnost, ali se s figom u džepu pa da traži filmove koji slave državno uređenje

Uz ministricu kulture i medija dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek knjigu je glavnoj ravnateljici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanki Stričević uručio veleposlanik Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici mr. sc. Jasen Mesić, koji je knjigu donio u Zagreb.

Vraćanje knjige dokaz je dugogodišnje uspješne suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u pitanjima povrata otuđene knjižnične građe, kao i znak odlične suradnje Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici s talijanskom policijom koja radi na pitanjima pronalaženja otuđene kulturne baštine.

U srpnju prošle godine Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na isti je način pronađena i vraćena otuđena knjiga Selenographia sive Lunae descriptio atque accurata tam macularum eius, quam motuum diversorum … delineati autora Johannesa Heveliusa.

U srpnju ove godine Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici poslalo je Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu fotografije dijelova pronađenog primjerka knjige Trinum magicum sive Secretorum magicorum opus continens. Uvidom u dostupne inventarne knjige, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu potvrdila je da je primjerak knjige nekada pripadao njezinu fondu jer je signirana na način kako se to u Knjižnici radilo prije 1912. godine. Nakon određenog vremena je knjizi prema sustavu numerus currens dodijeljena nova signatura 33.729 pod kojom je 1987. godine nestala te 1988. godine uvrštena na popis otuđenih knjiga. Zbog pečata na poleđini prednje korice, pretpostavlja se da je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu knjigu pribavila kao dar od Sveučilišne knjižnice u Jeni.

Dubravka Vrgoč Izgubili smo milijune, ali imamo nove predstave i pripremamo blagdane uz “Orašara”

Podsjećamo, pljačka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu bila je višegodišnje protupravno oduzimanje knjiga, slika i drugih dragocjenosti koja se odvijala od 1982. do 1987. godine. Krađu knjiga počinila je tročlana grupa na čijem je čelu bio Aleksandar Milles. Neke od dragocjenosti su, poput ove, vraćene, a za ostalima se još uvijek traga.

GLOBALNA PANDEMIJA
Korona u Švicarskoj izmiče kontroli, a vlasti ne uvode nikakve mjere. WHO: 'Ne možemo vjerovati'
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova
  • kukumica:

    https://100posto.jutarnji.hr/news/kako-je-sin-ugledne-zagrebacke-obitelji-postao-piroman-zaluden-crnom-magijom-clan-crne-ruze-i-kradljivac-klulturnog-blaga-a-prica-se-i-da-je-suradivao-s-udbom.html