Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjetnički centar

Novi Zakon o umjetnicima ili samo bura u čaši vode

Jasen Mesić
arhiva VL
04.06.2011.
u 12:46

Ovlasti Hrvatskoga umjetničkog centra bile bi velike. Svi oni koji se žele samostalno baviti umjetničkom djelatnošću, trebali bi biti upisani u Upisnik samostalnih umjetnika i stručnjaka u kulturi

Ministar kulture Jasen Mesić ovih dana ne silazi sa stranica kulturnih rubrika. Tek što je odbio potvrditi Duška Mucala za intendanta Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu (zbog čega je oštro zaratio sa splitskom ravnateljicom baleta i utjecajnom balerinom Almirom Osmanović), već je u medije procurio radni materijal Zakona o pravima umjetnika i obavljanju umjetničkih djelatnosti koji je dobio kolokvijalni naziv – Zakon o umjetnicima.

Zvona na uzbunu tako su zazvonila svim onim samostalnim umjetnicima kojima trenutačno država plaća mirovinsko i zdravstveno osiguranje (uz godišnji državni trošak od oko 35 milijuna kuna), ali i svim onim umjetnicima koji se nisu uhljebili po dotiranim ustanovama, od kazališta preko galerija do muzeja pa jednim okom već pogledavaju prema Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika. Onoj kojoj su, prema radnom prijedlogu novog Zakona, odbrojani dani jer bi je trebala, i to već od 1. siječnja 2012. godine, zamijeniti nova institucija nazvana Hrvatski umjetnički centar. A taj bi centar bio brat blizanac Hrvatskog audio-vizualnog centra što ga je ambiciozni filmski redatelj Hrvoje Hribar netom promovirao i u elitnom Cannesu. Ovlasti Hrvatskoga umjetničkog centra bile bi velike. Svi oni koji se žele samostalno baviti umjetničkom djelatnošću, trebali bi biti upisani u Upisnik samostalnih umjetnika i stručnjaka u kulturi. O zahtjevu za upis odlučuje Hrvatski umjetnički centar...

Opširnije u Obzoru Večernjeglista od 4. lipnja.

Ključne riječi

Komentara 3

PI
prava istina
13:14 04.06.2011.

Pitanje je šta će na to reći lokalne samouprave koje si postavljaju svoje ljude na pozicije kao što su muzeji, umjetničke galerije i ostalo. Mislim da to neće proći jer su preveliki interesi pojedinaca u lokalnim sredinama i tamo uhljebljuju svoje kako bi nadzirali novac i sve što se događa oko toga. Bilo bi to sasvim u redu ako se obistini pa tako onda možda ne bi mogao biti direktor od jednih takvih institucija zubar po struci (?!)

AN
ANTE123
20:43 04.06.2011.

kako u HR to funkcionir apromjeniti c emo zakon , pa ce onaj isti zubar nacrtati neku skrabotinu i dobiti status umjetnika pa ce opet voditi sto je vodio i po starom sustavu, a i dalje sve legalno i po zakonu, jer to je HRVATSKA

CV
cvijece
01:01 05.06.2011.

Ma dosta više \"umjetnika\" koji štrikaju šlape,špricaju šišarke i šibe pred Božić.farbaju jajca za Uskrs i iizlažu svakakve đinđe pod \"umjetnost\".uvijek isto,svake godine u Bogovićevoj i šire.Tko i zašto tolerira takav atak na zdravu pamet?Odgovor?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije