Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi muzeji svijeta

Novi egipatski muzej bit će najveći arheološki kompleks na svijetu

GRAND EGYPTIAN
29.12.2022.
u 11:29

U 2023. otvara se niz senzacionalnih muzeja u svijetu - nakon dva desetljeća dočekali smo Veliki egipatski muzej u Kairu, u Torontu se očekuje otvorenje velikog Muzeja holokausta, a Poljska u svibnju slavi otvorenje Muzeja moderne umjetnosti u Varšavi

Svijet će tijekom 2023. godine postati bogatiji za nekoliko novih senzacionalnih muzeja, koji će svi odreda obogatiti kulturnu i turističku ponudu svojih gradova i zemalja. I svaki od tih muzeja istinsko je remek-djelo moderne arhitekture.

Najdulje se čeka otvorenje Velikog egipatskog muzeja u Kairu, koji se gradi dva desetljeća i koji će udomiti neprocjenjivu riznicu drevnih antikviteta Egipta, zemlje čija su blaga u 19. i 20. stoljeću istraživači raznijeli po cijelom svijetu, pa i danas traju neki od sudskih procesa kojima Egipat traži povrat svojih arheoloških spomenika nulte kategorije. Očekuje se da će se ovaj muzej otvoriti na samom početku sljedeće godine, iako točan datum još nije poznat. Egipćani ga još ne žele otkriti jer je već propalo nekoliko najavljenih datuma otvorenja. U konačnici će to biti najveći arheološki muzejski kompleks na svijetu, a izlošci među ostalim uključuju blago kralja Tuta, faraonska umjetnička djela i sto tisuća artefakata koji datiraju od prapovijesti Egipta. Zdanje novog muzeja je prelijepo, a projektirali su ga Heneghan Peng Architects (arhitektonska tvrtka koju su osnovali Róisín Heneghan i Shih-Fu Peng u New Yorku 1999. godine, koja danas djeluje iz Dublina i Berlina), i to kao monolitnu zgradu kojoj je glavni motiv piramida, zaštitni znak Egipta i njegove slavne povijesti.

Podjednako je arhitektonski dojmljiv i novi muzej New Yorka – Centar za znanost, obrazovanje i inovacije Richard Gilder. To je proširenje Američkog prirodoslovnog muzeja, a novu je zgradu projektirao Studio Gang. Ona ima amorfni oblik, s otvorima nalik na špilje, što prostor čini savršenim za priču o kukcima i mikroskopskim bićima, od prapovijesti do naših dana. Taj se muzej otvara 17. veljače 2023. Britanija očekuje otvorenje novog muzeja u Manchesteru, Los Angeles će dobiti Hammer muzej, korejski Busan novi Umjetnički muzej, kanadski Toronto veliki Muzej holokausta, a Poljska u svibnju slavi veliko otvorenje Muzeja moderne umjetnosti u Varšavi. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije