Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezapamćeni skandal

Nećak hrvatskog ministra uvjerio direktora slovenskog muzeja da ima Picassa, Miróa, Muncha...

Foto: James Manning/PRESS ASSOCIATION
1/2
10.06.2022.
u 15:59

Narodni muzej Slovenije u Ljubljani u srijedu je trebao otvoriti izložbu "Putovanja", no neposredno prije otvaranja kustosi su upozorili da se radi o lošim kopijama nekih od najslavnijih slikara u povijesti. Osramoćeni ravnatelj Pavel Car potom je dao ostavku

Susjednu Sloveniju trese nezapamćeni kulturni skandal: otkazana je pompozno najavljivana izložba umjetnina iz privatne zbirke obitelji Boljkovac, nakon što je otkriveno da se radi o "očitim plagijatima". Podsjetimo, Narodni muzej Slovenije u Ljubljani u srijedu je trebao otvoriti izložbu "Putovanja" čiji je cilj bio javnosti predstaviti zbirku koja navodno uključuje djela Pabla Picassa, Edgara Degasa, Henrija Matissea, Henrija de Toulouse-Lautreca, Joana Miróa, Josepha Williama Turnera, Edvarda Muncha, Kazimira Maljeviča, Marca Chagalla...

Bilo bi to zaista senzacionalno da neposredno prije velikog otvaranja ugledni kustosi nisu upozorili kako se radi o lošim kopijama nekih od najslavnijih autora u povijesti čovječanstva! Ogromni skandal rezultirao je ostavkom direktora muzeja Pavla Cara, koji je na funkciju došao tijekom vladavine Janeza Janše. Slovenski mediji ističu da je Car diplomirao računarstvo, kao kolekcionar sakuplja uniforme i odlikovanja, te očito nema potrebna znanja za vođenje jedne od najvažnijih slovenskih ustanova u kulturi.
Nakon što je otkriveno da je u srijedu javnosti namjeravao predstaviti 160 djela iz iznimno suspektne zbirke, u izjavi za medije kratko je rekao da mu je "iskreno žao" zbog nastale situacije, te da je otvaranje izložbe odgođeno na "neodređeno vrijeme". Dan kasnije pod pritiskom je podnio ostavku, do zadnjega časa tvrdeći kako se radi o originalima, a potom prebacujući odgovornost na kolegu kojem je povjerio organizaciju izložbe.

- Ne morate biti povjesničar umjetnosti, dovoljno je malo se interesirati za umjetnine da vidite kako su neki od tih eksponata suprotni stilu i metodama rada navedenih umjetnika. Kad im netko ponudi takvu zbirku, nadležni u muzeju trebaju provjeriti autentičnost radova, odnosno posjeduju li odgovarajuće potvrde. Užasavajuće što su ti lažnjaci umalo izloženi u Narodnom muzeju Slovenije, koji ove godine slavi 200. obljetnicu - rekao je za slovenski N1 poznati povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Brane Kovič.

Njegovom zgražanju priključila se čitava kustoska zajednica, čiji brojni članovi ističu kako je neshvatljivo da si je Narodni muzej dozvolio takav amaterski skandal. Reagirala je i novoimenovana ministrica kulture Asta Vrečko, inače kustosica s višegodišnjim iskustvom organizacije velikih izložbi, uključujući slovensko gostovanje na Venecijanskom bijenalu arhitekture.

- U Ministarstvu smo imali hitan sastanak nakon kojega smo ravnatelju Narodnog muzeja sugerirali da otkaže otvorenje izložbe. U četvrtak me obavijestio o svojoj namjeri da podnese ostavku koju sam prihvatila. Sada se moramo fokusirati na imenovanje kvalitetnog i stručnog vodstva, kako bi se zadržao ugled najstarije muzejske institucije u Sloveniji - rekla je ministrica Vrečko.

Ministrica kulture Asta Vrečko održala je izvanrednu konferenciju za novinare nakon otkazivanja izložbe "Putovanja" zbirke obitelji Boljkovac
Foto: Ziga Zivulovic jr./Fa Bobo/PIXSELL

Dio kustosa Narodnog muzeja u međuvremenu je progovorio na društvenim mrežama, ističući kako do trenutka kada su uglednicima poslane pozivnice za otvorenje nisu znali što se sprema. Niko Boljkovac, u čijem su vlasništvu navodne umjetnine, nećak je nekadašnjeg istaknutog komunističkog funkcionera, a kasnije prvog hrvatskog ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca. Vlasnik je škole stranih jezika i amaterski kolekcionar umjetnina, a jedno vrijeme imao je i privatnu galeriju u Ljubljani. Slovenski kustoski krugovi uglavnom nisu znali da tvrdi kako posjeduje majstorska djela svjetskoga ranga.

Komentara 3

IL
ilustrator
18:45 10.06.2022.

ministar vrijedno skupljao po oslobođenim stanovima, 45, 46, 47... hoce li ga nećak tužit za plagijatorstvo?

BA
barbaizamerike
18:43 10.06.2022.

Hh Ha i Boljkovcima netko uvalio ili su sluzbeno zaplijenili pa postali kolekcionari.Vidila zaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu

PU
Pura
22:48 13.06.2022.

Kupili u Kumrovcu na uvježbavanju partijskih kadrova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije