Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"ponoćno sunce"

Nastavak popularne vampirske sage i na hrvatskom jeziku

10.12.2020.
u 11:16

U izdanju Lumena i prijevodu Marka Marasa objavljen je novi roman Stephenie Meyer "Ponoćno sunce".

Novi roman Stephanie Meyer “Ponoćno sunce” konačno je objavljen i na hrvatskome jeziku u izdanju Lumena i prijevodu Marka Marasa. Riječ je o nastavku književnog serijala započetog romanom “Sumrak” prije petnaest godina. U knjizi “Ponoćno sunce” koja je nakon američke premijere ovog ljeta imalo odličan učinak jer je u prvih tjedan dana nakon objavljivanja prodano milijun primjeraka, Meyer donosi priču o eteričnoj Belli Swan i vampiru Edwardu Cullenu, ali iz Edwardove, dakle vampirske optike.

A Edwarda njegova književna majka smatra izuzetno tjeskobnim likom kojem je, kako je izjavljivala, morala posvetiti posebnu knjigu kako bi dodatno objasnila motive koji su ga nagnali da se upusti u strastvenu i neprirodnu ljubavnu vezu s “nevampiricom” koja ga je zavela, ali time i sebe dovela u životnu opasnost. Zanimljivo, nacrt rukopisa novog romana o likovima koji povezuju nespojivo, tj. ljudski i vampirski svijet, još 2008. pojavio se na internetu, što je Meyer osudila kao kršenje njezinih ljudskih i autorskih prava. Čak je izjavila da zbog tog piratskog ispada nikada neće objaviti roman. No ni ta internetska diverzija, koja je teoretski mogla biti i dio pomno isplaniranog reklamnog testiranja tržišta, nije ubrzala službeno objavljivanje novog romana koji je dugo ‘zrio’ u autorskim ladicama. A sada je opet pozornost javnosti usmjerio na Meyeričin romantični, idealizirani, ali i tajnoviti vampirsko-ljudski svijet.

Fanovi opsežne sage o erotiziranim vampirima koja je zaludila tinejdžere do sada su progutali sto milijuna primjeraka knjiga koje su prevedene na čak četrdesetak jezika i postale apsolutni izdavački fenomen.

Kako su romani “Sumrak”, “Mladi Mjesec”, “Pomrčina” i “Praskozorje” i ekranizirani, i to s Kristen Stewart i Robertom Pattinsonom u glavnim ulogama, fama o Sumrak sagi postala je još veća i dodatno utabana pa mnoge podsjeća na književne i filmske serijale o neodoljivom Harryju Potteru. Treba znati i da je utržak filmova o Belli i Edwardu bio doista izniman – ukupno iznosi 3,3 milijarde dolara. Filmovi o vampirima koji ne sišu krv zarađivali su više nego filmovi o Jamesu Bondu.

Serijalom romana “Sumrak” “Meyer je redefinirala odrednice horora s vampirima dovršivši proces koji je započela Anne Rice koja je tim bićima ubrizgala zavodljivost. Implementirajući nadnaravne vampirske i vukodlačke moći u područje tinejdžerske literature, Stephanie Meyer razigranim je stilom uspjela stvoriti djelo koje je steklo status književnog fenomena i koje još uvijek magično privlači nove čitatelje”, veli urednica knjige Miroslava Vučić.

Američka autorica Stephanie Meyer napisala je i romane “U sebi” i “Kemičarka”. Triler “Kemičarka” o američkoj agentici koja mora dokazivati vlastitu nevinost pri čemu se fatalno zaljubljuje također je objavio Lumen. Zanimljivo, i britanska autorica J. K. Rowling je nakon megapopularnog serijala o čarobnjaku Harryju Potteru nastavila pisati dopadljive kriminalističke romane, doduše ne pod svojim punim imenom, nego pod pseudonimom Robert Galbraith.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije