Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dodijeljene godišnje nagrade

Nagrada za životno djelo HDLU pripala je Zlatku Keseru

Davorin Visnjic/PIXSELL
03.03.2022.
u 10:32

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u srijedu je, u Galeriji Bačva Meštrovićeva paviljona, svečano dodijelilo svoje godišnje nagrade.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u srijedu je, u Galeriji Bačva Meštrovićeva paviljona, svečano dodijelilo svoje godišnje nagrade. Nagrada za životno djelo otišla je u ruke jednom od najvažnijih hrvatskih suvremenih umjetnika Zlatku Keseru.

Keser, istaknuli su u obrazloženju iz HDLU, i u 78. godini neumorno stvara, u posljednje vrijeme aktivno se koristeći i alatima moderne tehnologije, "dokazujući time svoju aktualnost, autentičnost i neupitnu umjetničku vrijednost, zbog čega ostaje nezaobilazno mjesto suvremenog hrvatskog slikarstva". Dodijeljena je i likovna nagrada najbolju izložbu, i to izložbi kipara Nikole Vrljića održanoj prošle godine u Galeriji Bačva. Njome je, kazali su iz HDLU, Vrljić potvrdio svoju poziciju unutar hrvatske suvremene umjetnosti, kao najistaknutiji predstavnik kiparske figuracije svoje generacije. A najboljim je mladim umjetnikom proglašen Andrej Tomić, akademski slikar i nastavnik na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku, rođen 1992. godine.
"Andrej Tomić predstavlja novu generaciju umjetnika koji dolaze. Nagrada tako potvrđuje njegov dosadašnji rad, ali je i poticaj za buduća ostvarenja", piše u obrazloženju nagrade.

Nagrada za doprinos likovnoj umjetnosti pripala je Snježani Pintarić, donedavnoj ravnateljici Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Ona je ravnateljica MSU postala još 1998. godine, kada je taj, danas jedan od najpoznatijih i najvažnijih hrvatskih muzeja, još uvijek bio u svom starom, neadekvatnom prostoru na Gornjem gradu, a upravo za njezina vodstva MSU je dobio svoju, sada vrlo prepoznatljivu zgradu u Novom Zagrebu.

"U 24 godine, koliko je upravljala jednim od najpoznatijih i najuspješnijih domaćih muzeja, MSU je sa svojim zbirkama, koje čine više od 12.000 umjetnina, dobio dugoočekivani vlastiti prostor, kontinuirano priređuje velike retrospektivne, tematske i problemske izložbe domaćih i stranih umjetnika, a razvio je i široku lepezu aktivnosti na području edukacije o suvremenoj umjetnosti", kazali su iz HDLU dodavši da je priznanje za doprinos likovnoj umjetnosti zaslužila svojim predanim radom te posvećenosti očuvanju i promicanju baštine hrvatske moderne i suvremene umjetnosti.

Predsjednik HDLU Tomislav Buntak na dodjeli je posebno zahvalio Ministarstvu kulture i medija, koje je u ovim teškim vremenima podržavalo umjetnike. Uloga je Ministarstva podupirati umjetnost, osobito u vremenu kada jedna kriza sustiže drugu, dodala je u ime Ministarstva Nevena Tudor Perković kazavši i da su ove nagrade osobito važne jer obuhvaćaju jednako i mlade generacije i doajene hrvatske umjetnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije