Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Nacionalna manifestacija Noć knjige održala više od 1100 programa diljem Hrvatske

Noć knjige
Foto: Promo
1/20
26.04.2023.
u 13:06

Program Kampanje „I ja želim čitati!“ u ovogodišnoj Noći knjige održan je 21.4.2023. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Ovogodišnje održavanje nacionalne manifestacije Noć knjige započelo je 21. travnja organizacijom više od 1100 programa i akcija diljem Hrvatske. Organizator ovog događanja navodi da su programi u Noći knjige 2023. održani u 254 grada i mjesta širom Hrvatske, a u programu je sudjelovalo 155 narodnih knjižnica, gotovo 100 knjižara, antikvarijata i nakladnika, 330 različitih ustanova – od škola, vrtića, muzeja i fakulteta do domova za umirovljenike i bolnica. Ovogodišnja Noć knjige ima temu Sanjaju li roboti električne knjige? te propitkuje fenomen umjetne inteligencije.

Foto: Promo

Nacionalna kampanja za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati! kojoj je organizator Hrvatsko knjižničarsko društvo i ove je godine sudjelovala u provedbi svojeg programa u Noći knige. Kampanja „I ja želim čitati!“ svoj je program nazvala 𝟐𝟎𝟒𝟎: 𝐎𝐝𝐢𝐬𝐞𝐣𝐚 𝐮 𝐬𝐥𝐨𝐯𝐢𝐦𝐚. Ovim programom pozornost javnosti i publike usmjerila se na važnost razvijanja likovno-grafičkih vještina kod djece koja imaju teškoće čitanja i/ili disleksiju. Mnoge osobe s disleksijom radije rješavaju probleme promišljanjem i stvaranjem nego govorenjem. Zbog toga razvijaju vještine koje su im potrebne za uspjeh u umjetničkim i kreativnim zanimanjima. Možda je upravo disleksija zaslužna za razvijanje likovnog ili glazbenog talenta.

Foto: Promo

U programu Kampanje „I ja želim čitati! sudjelovali su stručnjaci koji su temi dali teorijski okvir. Uvodno izlaganje o važnosti odlaska djece logopedu koja imaju teškoće čitanje i/ili disleksiju održala je Tamara Pracaić, profesorica logopedije. Potom se profesor psihologije Boris Blažinić obratio pozitivno provokativnim predavanjem na temu “dobrog odgoja“, „što je to ljubav prema djetetu“ te „što danas svojim znanjem želimo dati djetetu“. Profesorica povijesti umjetnosti Sandra Novaković Mihailica istaknula je važnost poticanja kreativnosti u odrastanju djece. Potom je u sklopu programa održana i likovna radionica za djecu koju je vodio 𝘴𝘵𝘳𝘦𝘦𝘵 𝘢𝘳𝘵 umjetnik Krešimir Golubić. U radionici je kreiran grafit „2040: Odiseja u svemiru“.

Foto: Promo

U glazbenom dijelu programa nastupao je pijanist Vitomir Ivanjek. Plesni klub Atomic Dance Factory izveo je dvije plesne točke, a potom je Dječji zbor Zagrebački anđeli otpjevao nekoliko dječjih pjesama. Program Kampanje „I ja želim čitati!“ završio je u vedrim tonovima s brojnom djecom na pozornici.

Svi oni kojima se Kampanja „I ja želim čitati! obraća: nastavnici, profesori, knjižnjičari, roditelji i djeca bili su gosti Kampanje u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Osnovne škole i vrtići pokazale su zanimanje za program koji je u ovogodišnjoj Noći knjige Kampanja„I ja želim čitati!“ realizirala. Kampanja sa svojim partnerima i suradnicima nastavlja na poticanju čitanja posebno za ranjive skupine stanovništva.

Foto: Promo

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije