Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objavili program

Motovun pun najsvježijih festivalskih atrakcija

Norveška šuma
Norveška šuma
04.07.2011.
u 12:10

Predstavljaju nove radove Bele Tarra, Wima Wendersa, braće Dardenne, Nuri Bilge Ceylana, Jerzyja Skolimowskog...

U kući Lauba predstavljen je program 14. Motovun film festivala. Iako je zapravo riječ o 13. izdanju, direkcija festivala odlučila je preskočiti „nesretni“ broj i odmah predstaviti 14. izdanje, koje je po atraktivnosti programa sve samo ne nesretno.

U glavnom programu čeka nas ukupno 28 filmova, od kojih se 16 natječe za Propeler Motovuna. U vrlo zanimljivoj konkurenciji ističe se američki hit Blue Valentine, jedna od najboljih ljubavnih drama desetljeća u kojoj se pojavljuju Ryan Gosling i Michelle Williams. Odlična je i australska kriminalistička saga Animal Kingdom redatelja Davida Michoda, proglašena najboljim stranim filmom u Sundanceu, te nominirana za Zlatni globus i Oscara. Tu je i australsko-francusko „Drvo“ redateljice Julie Bertuccelli s Von Trierovom muzom Charlotte Gainsbourg u glavnoj ulozi, a kojim je zatvoren program prošlogodišnjeg Cannesa. Iznimno je aktualna ukrajinska drama „U subotu“ redatelja Aleksandra Mindadzea nominirana za Zlatnog medvjeda u Berlinu, koja se događa u trenutku topljenja nuklearnog reaktora u Černobilu.

Od regionalnih noviteta, najatraktivnija je svjetska premijera novog dokumentarca Želimira Žilnika "Jedna žena, jedan vek", a hrvatske premijere imat će i makedonski "Punk nije mrtav" Vladimira Blazevskog te slovenski "Oča" Vlade Škafara. U programu je i srpski "Kako su me ukrali Nemci" Miše Radivojevića, te hrvatski filmovi "Fleke" Alde Tardozzija, "Koko" Daniela Kušana i "Mrak" Dana Okija.

Izvan konkurencije premijerno se prikazuju novi filmovi europskih redateljskih zvijezda nagrađeni na najvećim festivalima. To su „Ubojstvo iz nužde“ Jerzyja Skolimowskog (pobjednik Venecije), „Torinski konj“ Bele Tarra (dvije nagrade u Berlinu), „Dječak s biciklom“ braće Dardenne i „Bilo jednom u Anatoliji“ Nurija Bilge Ceylana, koji su podijelili veliku nagradu žirija na nedavno minulom Cannesu. Kao šećer na kraju, tu su prošlogodišnji pobjednik Venecije „Norveška šuma“ Anh Hung Trana, nastao po predlošku velikog pisca Harukija Murakamija, te prva 3D projekcija na otvorenom u ovom dijelu svijeta, atraktivna „Pina“ Wima Wendersa, kojom Motovun slavi svoju tisućitu projekciju!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije