Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sa(n)jam knjige

Mogu li pisci vratiti publiku otjeranu iz kina rijekom 1990-ih?

u raljama života
arhiv vl
08.12.2010.
u 15:09

Na šesnaestome pulskom sajmu knjige raspravlja se o odnosu literature i filma. Domaći pisci i redatelji ističu da je domaća literatura popularnija od filma i da može utjecati na kvalitetu hrvatskih filmova

Jesu li popularni hrvatski pisci poput Ante Tomića u ulozi scenarista utjecali na poboljšanu kvalitetu domaćeg filma, bilo je jedno od pitanja pulskog sajma knjige koji se bavi odnosom literature i filma. Hoće li brak pisaca i filmaša zbog filmova poput “Karaule”, “Što je muškarac bez brkova”, “Metastaza”... temeljenih na knjigama natjerati ljude na kupnju kinoulaznica i za hrvatske filmove?

Milijuni u kinima

– Nisam siguran. Publika je otjerana od domaćeg filma devedesetih godina zbog Vrdoljaka i Biškupića. Oni su film apsolutno kontrolirali jer su mislili da je film najvažniji odraz stvarnosti. “U raljama života” imao je 1,7 milijuna gledatelja u tri mjeseca, publika nam je vjerovala. A povratak publike domaćem filmu trajat će dvadesetak godina – misli Rajko Grlić, koji je snimao filmove po knjigama Dubravke Ugrešić, Ante Tomića, Borislava Pekića. Ali ne i Ivana Kušana.

– “Čaruga” je prvo postojao kao tekst za predstavu Teatra u gostima. Od tog smo teksta uzeli samo ime glavnog junaka, a nakon snimanja filma Kušan je napisao knjigu po scenariju. Tu je knjiga došla nakon filma – sjeća se Grlić priznajući da je kao mlad mislio da je scenarij krajnje nepotreban. Tvrdi da je u Hrvatskoj jedini profesionalni scenarist bio Ivo Štivičić, ali on je radio samo za televiziju.

Grlićev suradnik na pisanju scenarija za “Karaulu” i “Neka ostane među nama” Ante Tomić sada s njim priprema scenarij za “Čudo u Poskokovoj dragi” koje je postavljeno u kazalištu.

Suradnja sa Sidranom

–Još ništa nismo napravili. Možda je Rajko nešto radio, ali mi ništa nije pokazao. Predstava je ispala zabavna, sumanuta – kaže Tomić.

Književnik i filmski kritičar Jurica Pavičić (prema čijim je “Ovcama od gipsa” Brešan snimio “Svjedoke”) kaže da je u nas domaća književnost popularnija od domaćeg filma, dok se Slađana Bukovac pita nije li literatura filmu donijela krv i meso.

I mladi slovenski pisac Goran Vojnović, koji je uzburkao Sloveniju romanom “Čefuri raus”, želi snimiti film po svom romanu. Kako je i sam filmski redatelj, film će sam i režirati te nije htio prodati prava na knjigu drugim režiserima. A potražnja je bila velika.

– U pisanju scenarija trebao bih surađivati s Abdulahom Sidranom. Pročitao je knjigu, sviđa mu se, rekao je da će je biti lako pretvoriti u scenarij. Dosta smo se družili, pričao mi je slikovito kako se družio s Kusturicom nakon dvadeset godina, ali konkretno još nismo ništa napravili – kaže Vojnović.

Konkretan rad može potrajati godinama.

– I tri godine – kaže Grlić, koji u suradnji s Tomićem od 200 ideja odbaci njih 199.

Komentara 3

IV
ivanhorvat2001
18:09 16.12.2010.

ajmo jos jednu socijalnu dramu o ptspovcima koji cine ratne zlocine nad srpskom nejaci.

Avatar netstoper
netstoper
11:40 26.12.2010.

Hrvatskoj \"filmskoj industriji\" bilo bi \"pametnije\" da snimaju vrhunske filmove za djecu, tipa \"Družba Pere Kvržice 2\"...

CL
cloud06
23:55 02.01.2011.

Ako Grlic snimi jos jedno sranje kao \"Neka ostane medju nama\", ja vise ne idem u kino.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije