Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U KD Lisinski 4. prosinca

Mirakul kao kruna 25 godina rada

ivo delonga
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/2
01.12.2016.
u 22:24

Direktor Ivo Delonga školski je kolega s Draženom Žankom, autorom ideje, a od studentskih dana poznaje se i s fra Mirkom Marićem

Plakati “Mirakula”, mjuzikla posvećenog pobjedi Sinja na Osmanlijama, gotovo preko noći niknuli su u zagrebačkim kvartovima. Rezultat je to zajedničke akcije zaposlenika Croatiakontrole, tvrtke i glavnog organizatora premijere koja će se na daskama KD Lisinski odviti 4. prosinca. Inicijativom 42 zaposlenika, koliko ih radi u Zagrebu, pokrili su tako većinu gradskih ulica, a nije to jedino što su učinili kako bi se glas o mjuziklu Dražena Žanka proširio gradom. Direktor Croatiakontrole Ivo Delonga pozvao je i svoje suradnike te partnere kako bi krajem 2016. obilježili još jednu uspješnu poslovnu godinu. No razlog okupljanja, kao i prihvaćanja uloge glavnog organizatora projekta, a čiji je pokrovitelj i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, zapravo je obilježavanje 25 godina rada tvrtke koja objedinjuje usluge laboratorijskih ispitivanja. Ivo Delonga tako će, nakon same premijere te krune njegova radnog vijeka, ubaciti u nižu brzinu i vođenje tvrtke polagano prepustiti sinu Franku, koji je, kako sam kaže, na hodnicima očeve firme otkako zna za sebe. Ivo Delonga je, pak, u poslu kontrole hrane već 38 godina, a danas u njihovu laboratoriju, koji je ujedno službeni laboratorij Republike Hrvatske, ispituju razne asortimane proizvoda.

– Može se kod nas ispitati sve – od “A do Ž”, no većinom ispitujemo hranu. Prije nego što smo ovdje sagradili zgradu, laboratorij je bio smješten 12 godina u Preradovićevoj ulici u Zagrebu. U posao sam krenuo kao mladi inženjer “Jugoinspekta”, koji 1990. postaje “Euroinspekt”, a 1991. godine 14 njegovih zaposlenika osniva svoju firmu i daje joj ime Croatiakontrola. Danas imamo šest suvlasnika i 92 zaposlenika diljem Hrvatske – kaže Ivo Delonga koji je za “Mirakul” prvi put čuo prije dvije godine od svog školskog kolege – Dražena Žanka. Ideja da se postavi mjuzikl o bitki pod Sinjem 1715. te čudu Gospe Sinjske, kaže, odmah mu se svidjela, a u cijelu je priču uključen i njegov dugogodišnji prijatelj – fra Mirko Marić. Bivšeg gvardijana Svetišta Gospe Sinjske te predsjednika ogranka Matice hrvatske u Sinju poznaje još od studiranja u Zagrebu 1970-ih, a fra Marić, kaže Delonga, zaslužan je da podloga libreta ima povijesni aspekt priče.

– Fra Mirko Marić koristio je povijesne izvore iz arhive franjevačkog samostana u Sinju i Rami, a glavni lik – zapovjednik obrane Sinja Stipan Dalbelo – stvarna je ličnost – kaže Ivo Delonga, rođeni Sinjanin koji se još u mladosti “navukao na najgoru drogu – Alku”. – Iako sam od sedamdesetih u Zagrebu, gdje sam došao studirati na Agronomski fakultet, ljubavlju prema sinjskoj tradiciji u kontaktu sam s krajem – kaže Ivo Delonga koji sinjsku trku ipak nije trčao. Član je Alkarskog društva od 1976. godine, do 1990. godine nije bio “podoban” zbog povezanosti njegove obitelji s Crkvom, a kad je, te iste 1990., i mogao sudjelovati u natjecanju, kaže, profilu natjecatelja nije odgovarao prema broju godina.

– Bez obzira, te sam se godine obukao kao alkarski momak i prošao svojom ulicom odjeven u narodnu nošnju, pred očima oca i majke – kaže Delonga koji je od 2001. i član uprave Alkarskog društva.     

>> Više od stotinu izvođača nastupa u mjuziklu 'Mirakul', čija je premijera 4. prosinca

>> Tri dive zvijezde su mjuzikla posvećenog pobjedi Sinjana nad Osmanlijama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije