Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirakul u prosincu u Lisinskom

Tri dive zvijezde su mjuzikla posvećenog pobjedi Sinjana nad Osmanlijama

11.11.2016., Zagreb - Radojka Sverko, Lidija Horvat-Dunjko i Lara Antic, tri glavne glumice mjuzikla Mirakul, koji ce se premijerno izvesti 4. prosinca.  Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
15.11.2016.
u 12:30

Radojka Šverko, Lidija Horvat - Dunjko i Lara Antić igraju glavne uloge u mjuziklu koji je osmislio Dražen Žanko a čija premijera se održava 4. prosinca u dvorani Vatroslav Lisinski

Mara, sinjska majka odana obitelji i svom sinu Stipanu, vojskovođi koji Sinjane vodi u borbu protiv Osmanlija. Angelika, časna sestra koja napušta samostan u Asizu da bi pomogla svom narodu koji je u nevolji. I Anđa, robinja turskih vojnika koja, vođena svojim prkosom, bježi natrag u rodni kraj. Ove tri ženske uloge samo su dio priče zapisane u hrvatskoj povijesti u sklopu koje je šačica od 700 sinjskih bojovnika i fratara u neravnopravnoj bici pod Sinjem pobijedila silnu armadu od 60.000 turskih ratnika.

Ulogu prihvatila “in bianco”

Za pozornicu ju je odlučio prilagoditi Dražen Žanko, a kada je razmišljao kome ih ponuditi, odluka je pala na tri žene – dive koje su, svaka u svoje doba, obilježile hrvatsku scenu na svoj način. Mara će tako na premijeri 4. prosinca u KD Vatroslav Lisinski postati pjevačka diva Radojka Šverko, Angeliku će igrati međunarodno poznata operna pjevačica Lidija Horvat-Dunjko, a Anđu mlada pjevačica grupe Bang Bang Lara Antić, koja se s kazališnim daskama upoznala u kazalištu Komedija. Njih tri nastupit će među stotinjak izvođača, koliko će ih se naći na sceni. A bilo je i vrijeme, slažu se dive, da se ovjekovječi ova priča koja je tako hrvatska i toliko naša.

Mirakul je baš pravi hrvatski mjuzikl – složile su se dodavši da su sve tri trenutačno u fazi kada im tekst “sjeda”. Jer svaka mora unijeti svoju osobnost u vlastiti lik da bi ga “iznijele” do kraja.

– Nikad redatelj ne može zamisliti kompletan lik koji, s obzirom na svoje predispozicije, kreiramo koliko scenarij to dopušta – kaže Radojka Šverko, koja je ulogu prihvatila, a da scenarij nije bila ni pročitala.

– Učinila sam to “in bianco”, kako se kaže. Kazališnog iskustva imam, bila sam nositeljica glavnih rola u četiri predstave, a taj me svijet formirao i kao umjetnicu i kao osobu – kaže Radojka Šverko dodajući da se za ulogu priprema kroz svakodnevne situacije. Tako je neki dan, kaže, ponavljala tekst dok je grabljala i skupljala lišće oko kuće. U ovakvim produkcijama s velikim brojem ljudi već su nastupale. One su, kaže Lidija Horvat-Dunjko, organizacijski kompliciranije, a u mnoštvu se male greške mogu i sakriti, no kada dođe trenutak da “puste glas”, uvijek se pojavi pozitivno uzbuđenje prije nastupa.

– Kazalište je sasvim drukčije od filma, u kojem jednu scenu možeš ponavljati 20 ili 30 puta. Na daskama imaš samo jedan trenutak i nema ponavljanja. Velika je to odgovornost na pojedincu – kaže Šverko, dok Lidija Horvat-Dunjko dodaje da je pjevala pred milijun ljudi: – Bilo je to 1994. za posjeta pape Ivana Pavla II., kad sam pjevala na misi – otkriva.

Mladoj Lari Antić ovo je drugi solistički projekt u mjuziklima, no članica je ansambla Komedija već neko vrijeme. – U dobroj produkciji najbitnije je zajedništvo svih uključenih i, kada publika to osjeti, tada takve produkcije najdulje igraju – kaže Lara Antić, a sve zajedno složile su se da će takvu atmosferu donijeti i početkom prosinca na daske Lisinskog.

Uz to, bitna je i energija koju u ovom mjuziklu pokreću, uz autora ideje Dražena Žanka, i scenograf te koredatelj Zlatko Kauzlarić-Atač te Ivan Ivica Krajač, koji je zaslužan za libreto, priču, dramaturšku obradu i stihove. – Svi ga pamte po pjevačkim aktivnostima, no Krajač je vrhunski režiser koji je pokretač realizacije “Gubec bega” i “Gričke vještice” – rekla je Radojka Šverko.

Za sinopsis i povijesni aspekt priče koja opisuje čudo Sinjske alke zaslužan je i fra Mirko Marić, dugogodišnji gvardijan Svetišta Gospe Sinjske te predsjednik ogranka Matice hrvatske u Sinju. Glavni je organizator povijesno-scenskog spektakla tvrtka Croatiakontrola, koja obilježava 25 godina tvrtke, a Večernji list glavni je medijski pokrovitelj.

Na pozornici će se 4. prosinca naći i folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić, a članovi plešu u pjesmama “Alka” i “Zaigralo kolo”, dajući svojim plesom poseban doživljaj. Zbor Ivana pl. Zajca ne samo da pjeva, nego ima i svoju glumačku ulogu, a pripadnici zbora Ivan Goran Kovačić zaslužni su za mnogo vokalnih dionica. Nastupit će i KD Hrvace te sinjski alkari i momci u alkarskim odorama. Mirakul je posvećen 300. obljetnici pobjede Sinjana nad Osmanlijama.

Komentara 2

Avatar Ironman0105
Ironman0105
23:17 15.11.2016.

ok, Sverko i Dunjko mozda, no nazvati Laru Antic divom je vise nego pretenciozno.

PU
Pulchrum
20:44 16.11.2016.

Napokon malo hrvatske slavne povijesti. Ovakvih stvari treba puno više. Hrvatska se može samo ponositi svojim junacima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije