Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dubrava

Mala retrospektivna izložba akademskog slikara Minje Bosanca

Minja Bosanac
Foto: "
1/3
12.11.2012.
u 00:43

Djelo Minje Bosanca, premda još uvijek nedovoljno istraženo, svojom tihom i postojanom snagom izražava njegovu ljudsku i stvaralačku individualnost koju upravo čitamo u crtežima ovog likovnog pjesnika na njegovoj postumnoj izložbi

Mala retrospektivna izložba akademskog slikara Minje Bosanca otvara se u ponedjeljak 12. studenog u Galeriji Vladimir Filakovac, Dubrava 51 a, u 19 sati.

"Još za života slikarsko djelo Minje Bosanca bilo je dobro znano i visoko je vrednovano u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, pod čime podrazumijevamo i poznavanje njegova stvaralaštva u akademskoj zajednici i zavidnu mu razinu vrednovanja među njegovim kolegama, ne samo onima u atelijerima u Medulićevoj ulici u Zagrebu. U promicanju njegova slikarstva značajan su prilog dali i likovni kritičari: Vladimir Mlaković, Juraj Baldani, Željko Sabol, Ljerka Mifka, Radovan Vuković, Marina Baričević, Elena Cvetkova, Josip Škunca i Darko Schneider, pisac uvodne studije u monografskoj knjizi o djelu Minje Bosanca, tiskane u Zagrebu 2003.godine. Na, iako malobrojnim, ali studijski koncipiranim samostalnim izložbama, kao i sudjelovanjem na skupnim, tematskim, problemskim, bijenalnim, trijenalnim izložbama, slikarstvo Minje Bosanca bilo je prepoznato po tematskoj osebujnosti i izvornosti te, napose, po iznimnom crtačkom umijeću koje je kritika akceptirala i naglašavala tu njegovu odliku. No, naročita pozornost pridavana je Bosančevoj imaginativnoj komponenti kao pokretačkoj energiji njegova crteža čije su ga silnice i oblikovale u jedinstvenu likovnu činjenicu. I unatoč tome što su prepoznatljive i različite stilske sastavnice u njegovu izrazu, primjerice nadrealističke, one nisu zatomile ni potisnule likovnu elementarnost crte i boje kojima je oblikovao svoje crteže u njihovoj netaknutoj i iskonskoj čistoći likovne izražajnosti kojom je ovaj veliki i melankolični osamljenik dao dragocjen prilog hrvatskoj umjetnosti druge polovine 20. stoljeća. 'Veličinu moderne umjetnosti', kako to formulira Henning Ritter, 'čini upravo to što je zadržala individualnost i subjektivnost kao uvjete svojeg postojanja...' Djelo Minje Bosanca, premda još uvijek nedovoljno istraženo, pa time ni adekvatno kontekstuirano u suvremenoj umjetnosti, svojom tihom i postojanom snagom izražava njegovu ljudsku i stvaralačku individualnost koju upravo čitamo u crtežima ovog likovnog pjesnika na njegovoj postumnoj izložbi". (Milan Bešlić)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije