Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncert

Legenda Lee Scratch Perry nastupa u Zagrebu 29. travnja

Lee Perry
18.03.2011.
u 14:35

Lee Perry najzaslužniji je za revolucionarnu inovativnost kroz studijsko “dub” produciranje. Način na koji je prvi u povijesti koristio zvučne (echo, reverb, delay, itd.) efekte i tehniku “rewind” otvorio je novu dimenziju u reggaeu

Iz agencije Polak media stigla je vijest o izvanrednom gostovanju. Legenda reggaea i duba Lee Scrath Perry i njegov bend The Upstters dolaze u zagrebački Boogaloo 29. travnja.

Lee “Scratch” Perry opravdano nosi epitet jednog od najdugotrajnijih i najoriginalnijih reggae-producenata i izvođača svih vremena. Karijeru je počeo početkom 60-ih kao pjevač i inženjer Studio Onea (Kingston, Jamaica) u vlasništvu Sir Coxsone Dodda, dok su u njemu nastajali klasici Wailersa poput albuma African Herbsmana i Soul Revolutiona. Njegova kreativnost, koja prelazi granicu genijalnosti, do punog izražaja dolazi kroz soloalbume 70-ih godina, koju kroz različite dimenzije i na više razina nadalje održava do današnjih dana. Kao pionir reggaea Lee “The Upsetter” Perry surađivao je s nizom antologijskih imena, od Heptonesa preko Skatalitesa do Clasha, a kao jedna od važnijih stvari pripisuje mu se kumovanje u povezivanju Boba Marleyja, Petera Tosha i Bunnyja Wailera s Barnet Brothersima (Carleyjem i “Familymanom”, koji su činili jezgru tadašnjih The Upsettersa), što je rezultiralo stvaranjem najvećeg benda u povijesti reggaea: Boba Marleyja & The Wailersa.

Lee Perry najzaslužniji je za revolucionarnu inovativnost kroz studijsko “dub” produciranje. Način na koji je prvi u povijesti koristio zvučne (echo, reverb, delay, itd.) efekte i tehniku “rewind”, otvorio je novu dimenziju u reggaeu, zarazio mnoštvo i ostavio neizbrisiv trag te kroz nadolazeća razdoblja utjecao na mnoštvo producenata, autora i izvođača što je s lakoćom prepoznatljivo i u recentnim trendovima plesne i elektroničke produkcije.

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije