Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"street under balcony"

Lauba predstavlja presjek street-arta Brune Pogačnika

Umjetnički dvojac TARWUK
Marin Tironi/Pixsell
10.07.2020.
u 10:48

“Street under Balcony”, kojom se radovima iz Laubine kolekcije prikazuje presjek djelovanja umjetnika Brune Pogačnika, otvara se u petak, 10. srpnja u Kući za ljude i umjetnost Lauba.

Iz tog zagrebačkog izložbenog prostora kažu da je od novog street arta u dvorištu, preko umjetničke intervencije TARWUK na stropu njihovog bistroa, do galerijskog prostora u koji je postavljen mural preuzet sa zida u Branimirovoj, sve u Laubi u znaku street arta.

Laubin galerijski prostor nedavno je obogaćen umjetničkim radom Marijane Stanić, "Balkon" koji simbolizira “prirodnu čovjekovu potrebu za romantičnim stavljenu na marginu sustava vrijednosti i prioriteta suvremenog načina života.

Sada Lauba, prisjećajući se, osvrćući i preispitujući odnos anonimnosti i pseudonima, ispod tog rada smješta radove jednog od najinteresantnijih umjetnika mlađe generacije – Brune Pogačnika Tremowa, ističe se u najavi.

Izložbom “Street under Balcony“ prvi će puta biti objedinjeni njegovi radovi od 2008. godine koje službeno potpisuje različitim imenima – Filijo, Puma 34 te kao kolektiv Tarwuk (s Ivanom Vukšić), a kako sam otvoreno govori, postajao je dio tih imena, a oni dio njega.

Pod pseudonimom Puma34 stekao je kultni status u street artu. Stvarao je po ulicama brojnih europskih i američkih gradova, a ponajviše u rodnom Zagrebu.

Sam autor kaže da je nastojao "bezobzirnost ulice, taj punk element slobode koji postoji na cesti" prenijeti u zrelost galerijskog prostora.

U Laubi izlaže mural (Bruno Pogačnik i OKO) koji je Lauba sa zida u Branimirovoj pod okriljem noći "izmjestila i posvojila".

Publici će se predstaviti rijetko viđeni radovi iz tog perioda koje uvelike obilježava "kompozicijski spretno istraživanje vizualnog gomilanja i kolažnih postupaka – dovoljno grotesknih, ali i zaigranih, eksperimentiranje s tehnikama, a sve isprepleteno osobnim pričama i apokalipsama."

Među ostalima bit će predstavljen poliptih Data Book on Hydrocarbons (1), Priča o Jacku Trbosjeku te Porinuće Titanika.

Recentnija ostvarenja i smjer autor razotkrit će kroz kolektiv Tarwuk koji čini s Ivanom Vukšić. "Sve što stvaraju, stvaraju apsolutno zajednički, svaka linija, oblik ili forma diše sinergijom u kojoj se očituje jedinstvo koje stoji iza njih. Ispreplitanje jednog u drugog, niz interferiranja, nadopuna, spontaniteta koje se svakih potezom pojavljuje i vodi do impresivnih rješenja prepunih simboličnosti i osjećanja", napominje se.

Bruno Pogačnik Tremow diplomirao je 2008. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Zlatka Kesera te 2014. na Columbia University, School of the Arts, New Yorku.

Jedan je od najvažnijih aktera na hrvatskoj umjetničkoj sceni na kojoj je izgradio prepoznatljiv vizualni jezik kroz crteže, kolaže i instalacije. Sudjelovao je na izložbama Nestalna izložba Zbirke Filip Trade, Lauba, Mogag Galerie, Tokyo, 5 portreta 2, Luksemburg, 45. zagrebački salon. Pod svojim imenom prvi je puta samostalno izlagao 2011. u Laubi.

Umjetnički duo TARWUK, koji živi i radi na relaciji New York – Zagreb, kroz crteže, slike, skulpture i video istražuje područja nepoznatoga, onostranoga i poetski nedodirljivog.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije