Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
četverogodišnji mandat

Krunoslav Šokac novi je umjetnički voditelj Ansambla LADO

Foto: LADO
17.03.2020.
u 12:04

Upravno vijeće Ansambla LADO izabralo je novog umjetničkog voditelja, Krunoslava Šokca.

Upravno vijeće Ansambla LADO, na sjednici održanoj početkom ožujka ove godine, većinom je glasova izabralo novog umjetničkog voditelja plesnog ansambla nacionalnog statusa Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. Andriju Ivančana na tom mjestu zamijenit će Krunoslav Šokac, nekadašnji Ladov plesač pjevač - solist i bivši umjetnički voditelj dubrovačkog Folklornog ansambla Linđo te predavač na Školi za klasični balet u Zagrebu.

Upravno vijeće izabralo je Krunoslava Šokca između tri kandidata koja su se javila na natječaj. U obrazloženju Odluke Upravnog vijeća stoji kako četverogodišnji program Krunoslava Šokca, koliko i traje mandat umjetničkog voditelja, koncepcijski, repertoarno i izvedbeno najcjelovitiji, te da će najbolje prezentirati  plesnu, glazbenu, likovnu i literarnu hrvatsku narodnu baštinu.

 

Tri su temeljna principa, kaže Krunoslav Šokac, po kojima bi ubuduće trebao funkcionirati Ansambl LADO – tradicija, suvremenost, izvrsnost.

 

LADO je izniknuo iz tradicije – specifični segmenti baštine (ples, glazba, tradicijsko odijevanje) u fokusu su njegovog djelovanja, a tradicijom, prepoznatom i priznatom u nas i u svijetu su, u njegovih punih 70 godina postojanja, postali i principi zagrebačke škole folklora, odnosno scenska primjena koja u velikoj mjeri uvažava plesne, glazbene i odjevne, tradicijom uvjetovane, obrasce. Činjenica da je Hrvatska svjetski fenomen po broju zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara dodatno obvezuje Ansambl LADO u njegovoj misiji očuvanja i prezentiranja baštinjenih glazbeno – plesnih fenomena.

Suvremenost podrazumijeva unapređenje produkcije (scenografija, rasvjeta, ozvučenje) i korištenje novih tehnologija (multimedijalni umjetnici, world music), praćenje trendova u drugim izvedbenim umjetnostima, te uključivanje u aktualnu kulturnu scenu kroz projekte kojima će se LADO dodatno pozicionirati kao jedinstveni kulturni brand.

Izvrsnost je kategorija koja je od osnutka Ansambla do danas imperativ. Velike izvođačke mogućnosti jedinog hrvatskog profesionalnog folklornog ansambla treba dodatno usmjeravati k još većoj izvrsnosti koja se ogleda ne samo u koncertnim izvedbama kao „finalnom proizvodu“, nego i u pažljivom kreiranju različitih programa, edukativnim aktivnostima, uvjetima i organizaciji rada izvođačkog dijela i popratnih službi, dobroj međusobnoj komunikaciji svih zaposlenika te vrhunskim pozornicama i produkciji na kojima treba inzistirati. Sve su to faktori bitni za postizanje krajnjeg cilja: LADO = centar izvrsnosti!

Krunoslav Šokac iz Baranjskog Petrovog Sela rođen 1978. godine u Osijeku. Diplomirao etnologiju i povijest na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1997. zaposlen u Ansamblu LADO kao plesač-pjevač solist. Od 2016. do 2017. umjetnički direktor FA Linđo - Javne ustanove u kulturi Grada Dubrovnika. Od 2017. zaposlen u Školi za klasični balet – Odjel za narodne plesove. Član je Hrvatskoga etnološkog društva, Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika i Matice hrvatske, te stručni suradnik Hrvatskog sabora kulture. Voditelj i suradnik brojnih amaterskih folklornih skupina. Bavi se sakupljačkim radom i terenskim istraživanjem tradicijske materijalne i duhovne baštine, posebno na području rodne Baranje, Slavonije, Bačke i Srijema. Za udrugu Pasionska baština osmislio tri koncerta kojima je zagrebačkoj publici predstavljeno crkveno pučko pjevanje Hrvata u Podunavlju (Evo Isusa tilo - korizmeni napjevi iz Baranjskog Petrovog Sela i Lipovca, 2011.; Za gri' svita - korizma u Baranji, 2014. Jadna staza Adamova - korizmeni napjevi iz Bača, Aljmaša i Bogdanovaca, 2019.) Koautor je koncerta „A tambura tako lipo svira... – folklorne tradicije vojvođanskih Hrvata“ (Zagreb, 2011.). Nosač zvuka Ansambla LADO O, Isuse daj mi suze - korizmeni napjevi Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke, čiji je (ko)autor, osvojio je 2013. diskografsku nagradu Porin za najbolji album duhovne glazbe. Urednik je izdanja tri nosača zvuka: Marijo, o mili glas – marijanski napjevi iz Baranje u izvedbi pučkih pjevačica crkve sv. Lovre iz Baranjskog Petrovog Sela (2013.), promotivnog CD izdanja KUD-a Velika Mlaka – Naše selo Mlaka je... (2006.) te albuma Homo u kolo (FA Linđo, Dubrovnik, 2017.). Nekoliko korizmenih napjeva iz Slavonije, Baranje i Srijema uvršteni su u koncert Gospin plač kroz stoljeća (XIV. – XVIII. stoljeće) za koji je Ansamblu LADO 2014. godine, dodijeljena nagrada Ivan Lukačić na 44. Varaždinskim baroknim večerima. Autor više stručnih radova, kao i brojnih koreografija, od kojih se posebno ističu dvije, u izvedbi Ansambla LADO: Ej, sviraj Pavo - pjesme i plesovi Baranje, te Bizovačkim sokacima - pjesme i plesovi iz Bizovca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije