Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskoro u Uraniji

Kreće 1. Zagrebački festival monodrame

Jurica Galoić/Pixsell
22.04.2021.
u 14:10

U metropoli je najavljen 1. Zagrebački festival monodrame, nastao u okrilju Teatra Gavran, a ujedno je predstavljen i novi izvedbeni prostor Urania - prostor kreacije. A ta se nova, mala dvorana, idealna za komorne forme izvedbenih umjetnosti, nalazi na istočnoj strani grada, dio je nekadašnjeg kina Partizan/Urania i smještena je u veži točno nasuprot tramvajske stanice na Kvaternikovu trgu.

Važan inovativni pristup

Festival nije stvoren samo iz nužde ovih teških koronavremena, u kojima su posebno pogođena sva izvaninstitucionalna kazališta, već je i ostvarenje ideje koju već punih devetnaest godina promovira Teatar Gavran, a koja kaže da je glumac uvijek i zauvijek u samom središtu kazališne umjetnosti. I doista, nema za glumca teže forme od monodrame. U njoj je sam, a jedini mu je oslonac njegovo glumačko umijeće, njegova umjetnička kreacija i energija s kojom mora doprijeti do publike. Ne čudi stoga što je, kao što je objasnila Maja Šegota, ravnateljica festivala, na njihov natječaj došlo čak 29 prijava:

– Posebno veseli što su se javili doslovno svi, od velikih kazališta, preko izvaninstitucionalnih i samostalnih umjetnika, pa sve do studenata koji svoje umijeće još bruse na ADU – objasnila je Dina Vukelić, književnica i dramatičarka, koja je bila dio selektorskog tima. Na festivalu će publika vidjeti šest predstava, a uz Dinu Vukelić izabrale su ih: ravnateljica festivala i Andrea Divić, književna kritičarka. Kažu da su se vodile u prvom redu glumačkom izvrsnošću, ali i inovativnim pristupom monodrami pa se tako na festivalu natječu: “Vla Vla Vlajland cabaret” Ecije Ojdanić, “10 pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života” Ivana Ožegovića, “Mister Buffo” Dražena Šivaka, “Huligan” Matije Šakoronje, “Ljubavno pismo ili ljubav koja se nije dogodila. Još” u izvedbi Eugena Stjepana Višića, još studenta ADU, te “Žena bomba” Srđane Šimunović.

Organizatori su zbog epidemiološke situacije za festival rezervirali dva termina. Svi se, naravno, nadaju da monodrame stižu na scenu Uranije već u svibnju, i to od 12. do 18. svibnja, a alternativni termin je od 1. do 7. lipnja.

Festival ima natjecateljski karakter, a ako se održi u prvom planiranom terminu, proglašenje pobjednika – a to je glumac koji je žiri zadivio svojom glumačkom izvrsnošću – bit će 18. svibnja, kada će (izvan konkurencije) Boris Svrtan izvesti svoju monodramu “Moj slučaj” nastalu po tekstovima Vlade Gotovca.

O pobjedniku odlučuje tročlani žiri koji čine: glumica Branka Cvitković, nacionalna prvakinja Drame HNK Zagreb, književnik Dubravko Jelačić Bužimski i profesorica Vesna Muhoberac. A budući pobjednik ima se unaprijed čemu radovati, uz pobjedu, naravno. Naime, autor nagrade festivala “Zlatna krila” je slikar, kipar i grafičar svjetskog glasa Dimitrije Popović, koji kaže da mu je bila čast odazvati se na poziv iz Teatra Gavran.

Simbol nadahnuća i slobode

– U skulpturi krila izlaze iz lika glumca ili glumice te na taj način simboliziraju vrhunsku kreaciju, ali i posebno umjetničko umijeće. Na taj moj lik može se gledati i kao na masku, koja je sama po sebi simbol glume, a krila su, naravno, sama po sebi simbol slobode – objasnio je Dimitrije Popović te naglasio da brončana statua stiže iz Ljevaonice ALU.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije