Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samo estetika

Kožarić i Vlahović 'lete' u New York

Crveni znak Ivan Kožarić, Branko Vlahović
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
28.02.2014.
u 15:29

Židovski muzej organizira veliku izložbu “Druge primarne strukture” na kojoj će, uz ugledne autore iz svijeta, biti i naši umjetnici. Prije pola stoljeća organizirana je prva izložba, čiji je ova nastavak.

Židovski muzej u New Yorku postavio je 1966. izložbu o primarnoj umjetnosti, to jest o minimalističkoj umjetnosti čiji su rezultat slike i objekti bez ikakve druge funkcije osim estetske. Oni ne komentiraju društvo niti prenose autorove životne komentare, nisu pričljive izvan samog umjetničkog dojma koji ostavljaju, a o kojem se dakako može diskutirati.

Smatra se da je minimalizam kao umjetnički pokret trajao od 1960. do 1975. godine. Boja, ton, linija, tekstura... elementi su koje vidimo u minimalističkom radu.
Gotovo pola stoljeća poslije te prve newyorške izložbe “Primary Structures: Younger American and British Sculptors” iz 1966. s radovima velikana poput Dana Flavina, Donalda Judda, Sola LeWitta i drugih, Židovski je muzej pripremio nastavak – izložbu naziva “Druge primarne strukture” koja će se u dva dijela održati od 14. ožujka do 3. kolovoza. Sada su organizatori uključili i umjetnike iz Indije, Afrike i iz istočnog bloka.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

U prvom dijelu od 14. veljače do 18. svibnja, uz radove još 15 svjetskih autora, pred publiku ide minimalistički rad našeg Branka Vlahovića (1924. – 1979.), sjajnog minimalističkog kipara kojeg je lani retrospektivno dostojno predstavio zagrebački Tehnički muzej, zahvaljujući trudu kiparove rođakinje, mlade grafičke dizajnerice Ane Labudović, autorice projekta u koji je bila uključena šira stručna ekipa.

Težak život i zla sudbina koja je kulminirala Vlahovićevom smrću pod tramvajem nisu, hvala Bogu, presudili i njegovu djelu, koje su monografijom predstavili povjesničari umjetnosti Guido Quien i Darko Schneider.
U drugom dijelu, uz 13 globalistički izabranih umjetnika, i hrvatski je akademik Ivan Kožarić. Na izložbi od 25. svibnja do 3. kolovoza bit će izložen njegov Crveni znak, skulptura koja je lani postavljena u blizini novog dijela hotela Dubrovnik u Gajevoj ulici u Zagrebu. Divan je to primjer kiparskoga minimalizma, kao rođenog za javni prostor.

Izložbu “Druge primarne strukture” prati dvotomni katalog. Prvi je posvećen izložbi i autorima iz 1966. godine, a drugi novoj izložbi čiji je kustos Jens Hoffmann, koji 30 izabranih minimalista predstavlja i analitičkim esejom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije