Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Knjiga koja razbija mit o podjeli Bosne!

uzroci rata
VL
PR
Autor
PR članak
10.04.2013.
u 15:37

Ne propustite prvorazredno historiografsko djelo o uzrocima krvavog sukoba u BiH te čuvenom mitu prema kojem su Franjo Tuđman i Slobodan Milošević dogovorili podjelu Bosne!

Bosna i Hercegovina imala je specifičan položaj, jer je bila republika triju naroda – ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, već i srpska i hrvatska i muslimanska. Zbivanja u devedesetim godinama prošlog stoljeća samo su nastavak i posljedica osamdesetih i svih ranijih godina kada su formirani glavni protagonisti krvavih događaja u Bosni i Hercegovini. Pravu istinu o događanjima u BiH u razdoblju od 1980. do 1992. otkriva nova knjiga u izdanju Hrvatske povijesti - „Uzroci rata“.

Knjiga dr. sc. Ivice Lučića s Hrvatskog instituta za povijest prvorazredno je historiografsko djelo koje je nastajalo posljednjih 30-ak godina. Na svoje 522 stranice, sa čak 62 fotografije i ilustracije, obuhvaća tri ključna dijela. U prvome, pod naslovom „Uvod u rat“, autor piše o političkom i društvenom kontekstu u kojem je BiH nastala i razvijala se, kao i svih njenih unutarnjih proturječnosti. To se posebno odnosi na događaje iz osamdesetih koji su velikom broju ljudi ostali u maglovitu sjećanju, prekriveni snažnim doživljajem devedesetih i ratnom traumom. Mnogima su osamdesete ostale u sjećanju kao „zlatno doba”, vrijeme mladosti u kojem se mirno živjelo, slušala glazba „novoga vala” i gledale sportske priredbe. Potisnute su sve one neugodne strane svakodnevnice, od inflacije i nestašice pa do različitih oblika represije.

Jedan od najvećih problema s kojim se komunistička vlast suočila bilo je nacionalno pitanje. Međusobno zavađeni nacionalni komunizmi i manipulacija nacionalnim odnosima su doveli su do ratne tragedije.

Poseban dio knjige čini poglavlje o političkom mitu po kojem su u ožujku 1991. Franjo Tuđman i Slobodan Milošević „dogovorili podjelu Bosne (i Hercegovine)” a onda i tijek i konačni ishod rata. Međutim, knjiga upravo ukazuje na to da nema nikakvog dokaza koji bi potvrdio da su Tuđman i Milošević uopće razgovarali o podjeli BiH, a svi kasniji događaji jasno pokazuju da se ni o čemu, pa ni o „podjeli BiH”, nisu dogovorili.

Knjigu „Uzroci rata - Bosna i Hercegovina od 1980. do 1992. godine“ potražite na svim kioscima po cijeni od samo 79,90 kuna!

Knjigu možete nabaviti i putem našeg webshopa na www.vecernjishop.hr

Pratite nas i na našoj facebook stranici Večernji Shop!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?