Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Klitoris je najoptimističniji aspekt ženske tjelesnosti

U sklopu Queer Zagreb Festivala održat će se program pod nazivom "All things clitoris", koji će se sastojati od otkrivanja dvometarske instalacije u obliku klitorisa, predavanja, predstavljanja fanzina i tri kreativne radionice.
16. svibnja 2019. u 11:05 3 komentara 862 prikaza
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Već u prvom stoljeću grčki doktor Rufus od Efeza po prvi put koristi riječ klitoris, a stimuliranje te erogene zone naziva „klitoriziranjem“, no tek će australska urologinja Helen O'Connell 1998. u potpunosti opisati anatomiju ovog fascinatnog organa. Njegova je povijest burna – stoljećima ga se smatralo uzrokom neželjene ženske požude, opisivan je beskorisnim, greškom prirode, malformacijom i demoniziran. U 20. stoljeću nestaje iz velikog anatomskih udžbenika i rječnika, a uklanjanje klitorisa se, na nesreću, prakticira do danas. Što je klitoris ikada ikome skrivio?

 | Autor : Queer Zagreb Foto: Queer Zagreb

Njegova je jedinstvena funkcija stoljećima zbunjivala ljude, jer je klitoris jedini organ koji služi samo i isključivo zadovoljstvu. Nakon najnovijih otkrića o anatomiji unutrašnjeg dijela klitorisa zahvaljujući ultrazvučnim snimkama dr. Odile Buisson i dr. Pierrea Foldèsa, širenje svijesti i klito-pismenosti na sebe su preuzele aktivistice i umjetnice poput francuske grupe Les InFemmes, koje su objavile i prvi informativni klito-šalabahter. Tu zadaću nastavlja udruga Domino te su na ovogodišnjem Queer Zagreb Festivalu, čitav dio programa posvetili upravo ovom, najoptimističnijem organu ženskog tijela.

Zagreb: Okrugli stol "Zakon o pobačaju za 21. stoljeće - Vjerujemo ženama" Zakon o prekidu trudnoće Pobačaj mora biti dostupan bez savjetovanja i komisija

 - Možda određen broj žena niti nema osjećaj koliko je ova informacija važna za njih. Zbog toga smo ovu temu upakirali u ovaj set programa koji ju približavaju i kroz umjetnički izričaj ali i kroz jedan interaktivni način putem niza kreativnih radionica na kojima će se polaznice na jako izravan način baviti time istovremeno izrađujući nešto što će kasnije moći ponijeti sa sobom kući – rekla nam je Karla Horvat-Crnogaj, organizatorica programa „All things clitoris“.

QUEER ZAGREB Festival na kojem se uči čemu služi klitoris

Nakon otvaranja festivala u petak, na redu je prvi dio programa o klitorisu. Točno u podne, na Trgu Republike Hrvatske ispred Muzičke akademije, dizajnersko-arhitektonski duo Maja Subotić Šušak i Iva Peručić otkrit će svoju impozantnu dvoipolmetarsku cvjetnu instalaciju u obliku klitorisa. 
- Nazvali smo to otkrivanje klitorisa, što je s jedne strane otkrivanje jer prezentiramo instalaciju javnosti, a s druge strane, napokon smo otkrili klitoris u gradu Zagrebu! Nakon toga će anatomsku prezentaciju izvesti fenomenalna dr. Jasenka Grujić, koja će na jedan školski način uz veliki model prezentirati kako klitoris funcionira. Tada ćemo posjetiteljima dijeliti i primjerke prvog hrvatskog fanzina posvećenog klitorisu, točnije super junakinji Super-Kliti, djelo ilustratorica i strip autorica Ivane Armanini, Maje Maar, Ene Jurov, Ire Bulić i Lucíe Aimara Borjas. 

 | Autor : Ira Bulić Foto: Ira Bulić

U nedjelju će se zatim održati dvije radionice – nakon velikog uspjeha Klitaonice u prosincu, ta će se radionica ponoviti pod vodstvom Lovre Dujnića u Multimedijalnom institutu – klubu MaMa. Tamo će svi zainteresirani imati priliku naučiti osnove rukovanja 3D printerom s gotovim modelima te imati priliku izraditi vlastiti primjerak 3D printanog klitorisa – u boji po odabiru! Zbog ograničenog broja uređaja, morat ćete odabrati jedan od 5 termina, uz prethodnu najavu. Nakon 3D printanja, od 15 do 18h, Sara Morić će održati i radionicu vezenja na kojoj ćete imati priliku naučiti tu prekrasnu vještinu na najboljem modelu. Zadnja dva dana festivala rezervirana su za izradu glitorisa u Društveno-kulturnom centru Šesnaestica! Radionicu će voditi Sara Grubić prema konceptu koji je stvorila australska umjetnica Alli Sebastian Wolf, a ako se pitate što je to glitoris, to je upravo ono kao što i zvuči: divovski, svjetlucavi klitoris. Zagrebački glitoris će se ove godine prošetati i zagrebačkom Povorkom ponosa. 

Zagreb: Predstavljanje slikovnice "Moja dugina obitelj" dugina obitelj Za koga su sve LGBT slikovnice?

- Ono što želimo ovim osvijestiti jest da klitoris nije onaj gumbić kojeg neki "teže nalaze", nego da je to sve jedna moćna, krakata nakupina živaca kakve ne možemo naći nigdje drugdje. To je zbilja najoptimističniji aspekt ženske tjelesnosti. Kada govorimo o klitorisu trebamo se izmaknuti od prevalentnog diskursa o ženskoj tjelesnosti, koji je ili objektivizirajući ili viktimizirajući. Jako je važno govoriti o klitorisu kao o fenomenalnom, moćnom organu. Sada imamo priliku bolje upoznati svoja tijela, a kroz biti i zadovoljnije svojim životom. Mislim da je to jedan odličan razlog za proslavu - zaključuje Karla Horvat-Crnogaj. 

Ouverture de la 57ème édition du Festival de la Télévision de Monte-Carlo
SKLADAN BRAK
Ljubavna priča slavnog glumca i srpske liječnice: 'Nisam imala pojma tko je on'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti