Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vršnjačko nasilje

Kazalište Žar ptica svečano obilježilo stotu izvedbu predstave "Ako kažeš, gotov si!"

Arhiva Žar ptica
15.02.2023.
u 09:36

Kazalište Žar ptica u utorak, 14. velječe, svečano je obilježilo stotu izvedbu predstave "Ako kažeš, gotov si!". Riječ je o vrlo značajnom projektu ovog kazališta, jer je ravantelj kazališta Drago Utješanović od mlade dramatičarke Dine Vukelić naručio predstavu koja će progovoriti o vršnjaćkom nasilju, sve većem problemu s kojim se susreću brojna djeca, mladi, ali i njihove obitelji te društvo u cjelini.

Tako je nastala predstava "Ako kažeš, gotov si", koja je premijeru imala u rujnu 2019. godine, a unatoč koroni koja je posebno ugrozila rad dječjih kazališta, ova je predstava igrala i kada druge nisu. Kada  već djeca nisu mogla organizirano u kazalište,  Žar ptica je upravo s ovom predstavom obilazila škola, a mnoge su škole, upravo zbog važnosti teme, ipak došle i u kazališzte kako bi djeca kroz izvedbenu umjetnost upoznala sve nijanse vršnjačkog nasilja. U sklopu predstave nastao je i projekt #naNAJjače protiv vršnjačkog nasilja,  kao dio 20. Međunarodnog  Naj, naj, naj festivala, a taj su projekt podržali brojni poznati ljudi, ali i  brojne državne i gradske institucije te tvrtke, jer dio priče bio je i donatorskog karaktera. Prikupljena sredstva bila su namijenjena za sufinanciranje školskih projekta protiv vršnjačkog nasilja u OŠ Bartula Kašića Zadar, OŠ Mihovila Pavlonovića Metković, OŠ Jure Turića Gospić, OŠ Ivana Rangera Kamenica i u OŠ Glina.

Predstava je osvojila mladu publiku, jer namijenjena je djeci u višim razredima osnovne škole, ali i srednjoškolcima, ali i kritiku i struku. Osvojila je i važne nagrade, između ostalog Amanda Prenkaj je dobila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje glumačko ostvarenje u lutkarskim predstavamai ili predstavama za djecu i mlade, dok je na 23. susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej, između ostalog nagrađena Dina Vukelić za najbolji dramski tekst. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije