Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Digitalizacija

Kazališne cedulje HNK u Zagrebu od 1870. do 1895.

narodni dom
14.02.2011.
u 18:10

Cilj Projekta digitalizacije je zaštititi stariju građu i učiniti je dostupnom širokom krugu korisnika

Neki od najstarijih primjera kazališnih cedulja, među kojima najstarija potječe iz 1840. godine (danas bismo rekli letaka i plakata) bit će predstavljeni na izložbi koja se u četvrtak u podne otvara u palači Narodnoga doma u Opatičkoj ulici 18 u Zagrebu. Autori izložbe su Branko Hećimović i Ozana Iveković.

U organizaciji Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU, pod nazivom Kazališne cedulje Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu od 1870. do 1895. Projekt digitalizacije. Otvorenje će se održati u Muzejskom prostoru palače Narodni dom, Opatička 18. Izložba će biti postavljena u čast 150. godišnjice Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Osim cedulja iz naznačenog perioda, bit će predstavljene i malobrojne kazališne cedulje iz razdoblja od 1840. do 1869. godine.

Projekt digitalizacije ima za cilj zaštiti stariju građu i učiniti je dostupnom širokom krugu korisnika. Digitalizirane kazališne cedulje nalaze se u sklopu Digitalne zbirke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na mrežnim stranicama Akademije, a suosnivač joj je Odsjek za povijest hrvatskog kazališta zajedno s Arhivom za likovne umjetnosti, Knjižnicom Akademije te Odsjekom za povijest hrvatske glazbe HAZU. Financijsku potporu za projekt Odsjek za povijest hrvatskog kazališta u cijelosti je dobio od Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije