Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljeni dokumentarci

Karadžićev odvjetnik i Titovi ubojice na Doxu

izgubljeno dugme
30.01.2015.
u 14:19

Želimir Žilnik predstavit će film o krijumčarenju ljudi preko Srbije

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski jučer je predstavio selekciju jedanaestog izdanja festivala, na kojem će od 22. veljače do 1. ožujka prikazati oko 150 filmova. Uz osvajače velikih i važnih nagrada iz cijelog svijeta, te jake regionalne premijere, hrvatsku publiku posebno bi mogli zanimati filmovi koji se bave našom političkom prošlošću, ali i trenutačnim problemima na području Jugoslavije.

Prije svega tu je TV film "Titovi odredi smrti" Philippa Grulla i Franka Hofmanna iz Deutsche Wellea, koji se bavi udbaškim zločinima u Njemačkoj, fokusirajući se na ubojstvo Stjepana Đurekovića te posljedično suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču.

Političke tenzije

Tom rijetkom "pogledu izvana" na slučaj koji i danas podiže velike tenzije u našoj zemlji treba pridružiti još jedan kontroverzni politički dokumentarac koji se bavi nešto novijom poviješću. Riječ je o filmu "Srpski odvjetnik" Aleksandra Nikolića produciranom u Velikoj Britaniji, koji prikazuje moralna kolebanja Marka Sladojevića koji je, usprkos vlastitom sustavu vrijednosti, prihvatio braniti Radovana Karadžića pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu.

U programu Kontroverzni Dox najavljena je i "Utopija" hrvatskog autora Mladena Ćapina, koja podsjeća na sva neispunjena obećanja, korupciju i licemjerje koje je obilježilo našu političku stvarnost u posljednjih dvadesetak godina. Iznimno zanimljiva bit će i svjetska premijera filma "Destinacija_Serbistan" Želimira Žilnika, koji prikazuje ilegalne emigrante iz Afrike kojima je Srbija tranzitna stanica prema zemljama Europske unije. Problemom ilegalnih migranata koji se kreću preko Italije, još jedne zemlje u našem neposrednom susjedstvu, u programu ovogodišnjeg Doxa bave se čak dva filma: "Olupina" Morgana Knibbea i "S mladenkine strane" skupine redatelja.

Sestrinska priča

Među premijerama domaćih autora ističe se dugoočekivani film "Lijepo mi je s tobom, znaš..." u kojem autorica Eva Kraljević prikazuje odnos sa svojom starijom sestrom Mijom, koja je rođena s Downovim sindromom, te glazbeni film "Izgubljeno dugme" redatelja Roberta Bubala, Renata Tonkovića i Marija Vukadina o fenomenu Bijelog dugmeta ispričanom kroz sjećanje na život i smrt njihova pokojnog bubnjara Gorana Ipe Ivandića.

>> Kandidat za Oscara dolazi na ZagrebDox

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije