Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objavljena Monografija

Kao predsjednik HAZU Kusić je bio inkluzivan, nezavisan i tolerantan

Davorin Visnjic/PIXSELL
12.10.2022.
u 09:55

Monografija o sedamnaestom predsjedniku Akademije, akademiku, onkologu i professoru emeritusu Sveučilišta u Zagrebu Zvonku Kusiću, koji je na njenom čelu bio osam godina, predstavljena je jučer u Palači HAZU

Aktualni predsjednik Vlade, sadašnji i bivši ministri, saborski zastupnici, svećenici, pa i jedan nadbiskup, sindikalni vođe, ratni generali, hotelski magnati, novinari, umjetnici... Svi su oni došli u Palaču Hrvatske akademije i znanosti u kojoj je predstavljena monumentalna monografija (600 stranica) o osam godina koje je na čelu te institucije proveo akademik, onkolog i professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu Zvonko Kusić. I svi su akademiku Kusiću, koji je i dalje posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića za društvena pitanja, zahvaljivali jer je Akademiju otvorio javnosti učinivši je tako vidljivijom, a onda i relevantnijom.

O sedamnaestom predsjedniku Akademije govorili su biranim riječima njegov nasljednik, arhitekt Velimir Neidhardt (koji je Kusiću bio potpredsjednik, dakle jedan od najbližih suradnika) i sveučilišni profesori Stipe Orešković i Božo Skoko te intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Iva Hraste Sočo koja je i docentica na Akademiji dramske umjetnosti i zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Predsjednik HAZU Neidhardt istaknuo je da je monografija dokument vremena u kojem je Akademija na čelu s Kusićem njegovala iznimno važnu odvojenost od vlasti. – Za nas u HAZU ne postoje dvije Hrvatske – poručio je Neidhardt naglasivši i da je njegov mandat mandat kontinuiteta u odnosu na Kusićev.

Božo Skoko istaknuo je da je u Kusićevu mandatu Akademija postala istinski subjekt hrvatskog društva te da je u tom periodu osnovan i Odbor za zaštitu dobara od nacionalnog interesa koji nam je donio inventuru prirodne baštine, a uskoro će biti i gotov dokument koji se bavi kulturnom baštinom. Iva Hraste Sočo prisjetila se odlične suradnje s akademikom Kusićem u povodu obilježavanja 450. godišnjice Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog.

Stipe Orešković ocijenio je da su Kusićev mandat obilježili inkluzivnost, nezavisnost, kvaliteta te tolerancija i transparentnost, dok je akademik Kusić zahvalio brojnim autorima monografije rekavši da su u HAZU shvatili da se moraju mijenjati pa su stoga i otvorili vrata javnosti. – Ključ uspjeha bila je suradnja s akademicima među kojima su velikani hrvatske umjetnosti i znanosti od kojih sam puno naučio – rekao je Kusić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije