Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Kad čujete da pripremam monodramu, znajte da je to moj oproštaj s glumom

Legendarni glumac Mustafa Nadarević u sklopu Dana BiH kulture u Zagrebu igra u predstavi 'Sjajni momci'
27. studenoga 2016. u 12:15 4 komentara 1720 prikaza
mustafa nadarević
Foto: Boris Ščitar/VL/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Na sinoć otvorenoj manifestaciji Dani BiH kulture u Zagrebu održat će se dvije izvedbe predstave „Sjajni momci“, u kojoj Mustafa Nadarević nastavlja glumačku suradnju sa svojim partnerima iz TV serije „Lud, zbunjen, normalan“ Senadom Bašićem i Moamerom Kasumovićem.

Prilagodba teksta Neila Simona „Sunshine Boys“, brodvejskog komada koji je 1975. doživio i filmu adaptaciju, prenosi priču o ponovnom ujedinjavanju dvojice umirovljenih komičara s Manhattana i iz New Jerseya na sarajevsku Ilidžu i Butmir.

Durica Multimedijalni projekt Slavna Durica stiže u kazalište, ali i u igricu Nagradu za najbolju predstavu u cjelini reuzela je Snježana Abramović Milković, ravnateljica ZKM-al 31. Gavelline večeri "Hinkemann" ZKM-a osvojio glavnu nagradu, ali i onu za režiju i mušku ulogu Kazalište Planet Art Svečana 150. izvedba predstave „Velika zvjerka“ Kazalište Planet Art uz brojne prijatelje proslavio rođendan

Kako je došlo do ovog projekta?

Senad Bašić ponudio mi je tekst i zamolio me da usput pogledam film “Sunshine Boys”. Stvarno sjajan kazališni tekst, naravno i film posvećen glumčevoj jeseni, odlasku, trpljenju, muci, osjetljivosti i sve prisutnijoj taštini.

To dugogodišnje zahlađenje odnosa između dvojice ocvalih glumaca Neil Simon duhovito i majstorski vodi svom kraju – objašnjava Nadarević, koji je tek za ovu prigodu nakratko odlučio prekinuti svoju šutnju prema medijima.

Nastavili ste raditi s partnerima iz serije koju ste prestali snimati ove godine. Niste imali potrebu za nekom promjenom?

Sretan sam što ćemo gotovo desetogodišnje druženje u seriji “Lud, zbunjen, normalan” Senad Bašić, Moamer Kasumović i ja na neki način zaokružiti komedijom. Ne znam zašto činiti promjene i tražiti neke druge partnere kad smo se u seriji sjajno slagali, nadopunjavali, poštovali i voljeli.

„Sjajni momci“ nemaju baš nikakve veze sa serijom, osim što je u oba slučaja riječ o komediji. Još davno, davno rekao sam da ćete, kad čujete da sam napravio monodramu, znati da je to moj oproštaj s glumom. Ovako, igrajući sa Senadom i Moamerom, čini mi se da je moj glumački život produžen.

Kako gledate na to da će vas mnogi više zapamtiti kao Izeta Fazlinovića nego kao, recimo, sjajnog Leona Glembaja u Vrdoljakovu filmu?

Cijeli sam život glumio, povremeno se bavio režijom, mnogim ostvarenjima nisam bio zadovoljan, ali pošteno sam zastupao svoju glumačku kastu i borio se da oživim svaki lik: Lorenzaccia, Pometa, Syrana, Figara, Leona, McMurphyja, Platonova, Willyja, Hasanagu... Mislim da je previše samohvale, malog krika i tuge za prošlim vremenima. Ne želim biti patetičan, al’ morao sam kriknuti!

Kakva je uopće šansa glumca ovdje, pa i vašeg kalibra, da može birati i uloge koje bi ga usrećile i one po kojima će ga pamtiti?

Što se tiče teatra, pamtit će me ova naša mladost dok nam se ne pridruži tamo gore, u nebeskom teatru. Tu prestaje svako pamćenje. A što se tiče filma i televizije, neka pamte kako im se pamti.

Prije dvije godine dobili ste nagradu hrvatskih redatelja, ali od 2012. niste snimili film ni seriju u Hrvatskoj. Je li to sve bilo zbog zauzetosti serijom “Lud, zbunjen...” ili i splet nekih drugih okolnosti?

Imao sam niz ponuda, ali na žalost nisam mogao prihvatiti isključivo zbog zamora i zauzetosti snimanjem te serije.

Imate li nešto novo u planu?

Imam, imam, još kako da imam! Ali moram priznati da će ovisiti o zdravlju.

U kojoj vam mjeri godine i zdravlje određuju ritam i dinamiku rada?

Zdravlje kakvo-takvo, mora se milovati i poštivati. Lagao bih kad bih rekao da me ne boli sve ovo oko nas, ali moram biti sretan, i jesam, jer sam sudionik „Sjajnih momaka“. Dok god budem imao te teatarske oaze, mogu se napiti zdrave izvorske vode.

Znam da će poznanici reći: „Bogami, Mujo puko“, a neprijatelji: „Stara budala sere“. Neću im odgovarati. Branim se šutnjom do idućeg intervjua, a onda ću odgovoriti.

>> Zakoračite u svijet tame

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije