Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Specijal Neandertalci

Je li klima presudila praljudima?

Specijal Neandertalci
Anđelko Suhodolčan/PIXSELL
04.03.2022.
u 12:54

Od subote 5. ožujka potražite specijal Neandertalci na svim kioscima za samo 25 kn.

Kao što se ljudi danas anatomski razlikuju jedni od drugih tako se i neandertalci različitog područja razlikuju. Uspoređujući “tipičnog neandertalaca” i “tipičnog suvremenog Europljanina” razlike se ponajprije uočavaju u građi lubanje i građi tijela. Iako su bili nešto niži od modernog čovjeka analize pokazuju da su neandertalci bili i dvostruko snažniji od današnjih ljudi.

Klimatske promjene zadesile su i neandertalce što se odrazilo i na njihove životne uvjete. Vremenski gledano neandertalska populacija preživjela je dva ledena doba i zatopljenje između njih. Promjene i oscilacije temperature uvelike su utjecale na uvjete u okolišu što je za posljedicu imalo i promjenu u vegetaciji. Unatoč tome neandertalci na prostoru današnje Europe pokazali su izuzetnu sposobnost prilagodbe na promjene koje su se ciklički odvijale.

U interpretaciji njihova ponašanja pojavio se pojam kanibalizma čim je stvorena vrlo negativna slika o neandertalcima kao prapovijesnim divljacima koji se ubijaju kako bi pojeli svoje suplemenikeili pripadnike nekog drugoga plemena. Međutim, taj je stereotip jednostran i pojednostavnjen jer istraživanja pokazuju da je kanibalizma kod neandertalaca bilo no takvo ponašanje bilo je rijetko. Štoviše, istraživanja o pokapanjima pokazuju drugu sliku neandertalaca kao bića sa osobinama ljudskosti. Također, pronalazak zagrobnih darova uz pokojnika nedvojbeno ukazuje na postojanje simbolike i vjere u zagrobni život. Uz to, ne smijemo zaboraviti da su neandertalci imali svoj jezik, simboliku, kulturno definiran društveni sustav što ih približava modernom čovjeku.

Na spomen neandertalaca u Hrvatskoj većina nas će se sjetiti pračovjeka s Hušnjakovog Brda u Krapini. No postoji još jedno mjesto na kojem se kriju tragovi „hrvatskih“ neandertalaca. Velika pećina u kanjonu potoka Kličevice kod Benkovca već je dulje vrijeme poznata špilja koja bi mogla kriti priču o neandertalcima na našoj obali.

Čitavu priču o tome što sve znamo i što još trebamo saznati o neandertalcima čitajte u specijalu Večernjeg lista – Neandertalci kojeg možete pronaći na svim kioscima od subote 5. ožujka za samo 25 kn.

Otkrijete neistraženi svijet neandertalaca. Doznajte koje su točno razlike u građi tijela između neandertalaca i modernog čovjeka, jesu li se ukrašavali svoje tijelo i jesu li se izražavali kroz umjetnost. U specijalu donosimo priču o otkriću Dragutina Gorjanovića Krambergera zaslužnog za najveće otkriće neandertalske kulture na hrvatskom tlu.

Specijal Neandertalci potražite na svim kioscima za samo 25 kn.

Popis prodajnih mjesta potražite ovdje.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar tarana
tarana
17:11 26.02.2022.

Nije presudila....eno ih živi i kukaju za Kosovom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije