Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kino Europa

Jaka doza filmova na devetom Human Rights Film Festivalu

'HRFFwhore_nnn_kul_051211'
Foto: ''
1/3
05.12.2011.
u 13:57

Festival filma o ljudskim pravima donosi naslove kojih se ne bi posramili ni naši "veći" festivali

U kinu Europa večeras se otvara deveti Human Rights Film Festival koji se ponovno može pohvaliti vrlo dobrim programom s filmovima kojih se ne bi posramili ni "veliki" festivali poput ZFF-a, Zagreb Doxa i Motovuna.

Već na otvaranju bit će predstavljen "Nasamareni ste" redatelja Anthonyja Baxtera, o borbi stanovnika škotske zabiti protiv Donalda Trumpa, koji je baš na njihovoj zemlji, u predivnoj netaknutoj prirodi, odlučio sagraditi elitni golf-resort.

Slava kurvi

Mnogo je točaka u kojima ovaj film korespondira s našom domaćom stvarnosti, od same problematike golf-terena do bahatosti neukih bogataša i nemoći malog čovjeka pred lokalnom politikom, dobro podmazanom krupnim kapitalom.

U tjednu koji slijedi HRFF će predstaviti još nekoliko vrlo atraktivnih dokumentaraca, među kojima se izdvaja "Slava kurvi" austrijskog genijalca Michaela Glawoggera, film o seksualnim radnicama u tri podneblja – u Tajlandu, Meksiku i Bangladešu.

Surovi životni uvjeti jednih i gotovo nestvarna, visoko strukturirana radna atmosfera drugih stvaraju privid "fine" spram zlostavljačke prostitucije, tek implicitno govoreći o tome da su djevojke, u trenutku kad ostanu same sa svojim klijentom, zapravo sve u istom, sasvim neglamuroznom sosu. Ovaj atraktivno snimljen film otvorit će prostor za brojne debate o licu i naličju prostitucije, ali i o eksploataciji u filmu, o kojoj bi se na temelju ovog uratka i te kako dalo debatirati.

Igra rodom

U igranoj selekciji festivala vrlo je snažan "Post Mortem" Pabla Larraína, priča o čovjeku koji je obducirao Allendea, a u kojoj je dramatičan politički kontekst podjednako važan kao i bizarna ljubavna priča između povučenog patologa i lijepe susjede bliske Allendeovim zanesenim lojalistima.

Zanimljivo je i queer ostvarenje "Tomboy" Céline Sciamma, o djevojčici koja se u novoj sredini počinje predstavljati kao dječak. Ova naoko lagana ljetna priča bila je u najužoj konkurenciji za nagradu u Cannesu, a također bi mogla otvoriti debatu o načinu na koji se transrodnost predstavlja (i) u europskom filmu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije