Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jednom u sadašnjosti

Izložba mlađe generacije ruskih suvremenih umjetnika u SC-u

bilo jednom u sadašnjosti
arhiva
06.12.2011.
u 11:47

Izložba naglašava antitezu tradicionalnoj proizvodnji slika prosperiteta i moći zemlje, koja se uglavnom ostvaruje mehanizmima nalik onima političke propagande ili oglašavanja

Otvorenje izložbe „Bilo jednom u sadašnjosti: once upon a present“, koju čine radovi mlađe generacije ruskih suvremenih umjetnika čije radove još nismo imali prilike vidjeti, održat će se u srijedu 7. prosinca u Galeriji SC od 20 sati. Budući da predstavlja izbor radova suvremenih ruskih umjetnika, ne može pobjeći od etikete (mono)nacionalne izložbe. Ona ujedno naglašava antitezu tradicionalnoj proizvodnji slika prosperiteta i moći zemlje, koja se uglavnom ostvaruje mehanizmima nalik onima političke propagande ili oglašavanja. Nasuprot ideji prenaglašenog nacionalnog izlaganja, izložba nastoji upozoriti na ono što ostaje u sjeni i nalazi se ispod površine. Nastoji dotaknuti prostor između, mjesto susreta proganjajućih sjećanja, invazivnih slika, pokušaja, neuspjeha, kolebanja, strahova, neostvarenih snova, fantazija, projekcija, nada i težnji za budućnost, svega onoga što sačinjava stvarnost.

Nastala je kao rezultat suradnje udruge Slobodne veze s nezavisnom kustosicom iz Moskve Elenom Yaichnikovom. Posljednja velika izložba koja je pokušala iscrtati smjer kretanja suvremene umjetnosti Rusije bila je “Sustav koordinata” iz 2004. godine u organizaciji MSU-a (kustosi/ce Tihomir Milovac, Branka Stipančić i Leila Topić). Ta je izložba bila presjek onoga što se tada događalo u Rusiji, na umjetničkom polju, kroz predstavljanje etabliranih umjetnika okupljenih, uglavnom, oko velikih moskovskih galerija.

"Bilo jednom u sadašnjosti" ima nešto drugačiji pristup, organizacijski i konceptualno. Rezultat je suradnje nezavisnih kustosa/kulturnih radnika uspostavljene oko mreže kustoske škole Le Magasin u Grenobleu, a nastavlja se na dosadašnje istočnoeuropske suradnje koje udruga Slobodne veze ostvaruje od 2008. godine. Opsegom je neusporedivo manja od “Sustava koordinata” te predstavlja samo isječak, jedan mogući pogled na rusku umjetnost “kada se svjetla ugase”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije