Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera "Crvene vode" u HNK Split

Ivica Buljan filmski je dočarao krimić Jurice Pavičića na pozornici teatra

HNK Split
13.11.2023.
u 10:29

Prva dramska premijera Hrvatskog narodnog kazalište u Splitu u ovoj sezoni i pod novim teatarskim vodstvom predstava je o 17-godišnjoj djevojci Silvi koja je nestala jedne subote u rujnu 1989. godine. Policijska potraga za njom nije dala baš nikakve konkretne rezultate, a politička zbivanja 1990-ih potpuno zasjenjuju nestanak djevojke, koji pada u zaborav...

Dugotrajnim pljeskom i oduševljenjem ispraćena je predstava "Crvena voda" Jurice Pavičića premijerno izvedena, u režiji Ivice Buljana, u subotu u HNK Split, inače prva dramska premijera u ovoj sezoni i pod novim teatarskim vodstvom. Splitski dramski ansambl odlično je iznjedrio kvalitetnu, zahtjevnu i tešku predstavu, punokrvan kazališni komad, pravi krimić na sceni koji publiku uglavnom bez oscilacija "drži" koncentriranom puna dva i pol sata bez pauze. Glumci su u filmskoj maniri odigrali ovu kazališnu predstavu. Jedan od najboljih romana suvremene hrvatske književnosti, nagrađivano, ali poprilično složeno djelo Jurice Pavičića, vrlo je uspješno dramatizirao Ivor Martinić.

"Crvena voda"' priča je o drčnoj sedamnaestogodišnjoj djevojci Silvi koja je nestala jedne subote u rujnu 1989. godine. Policijska potraga za njom nije dala baš nikakve konkretne rezultate, a politička zbivanja 1990-ih potpuno zasjenjuju nestanak djevojke, koji pada u zaborav. Otac, majka i brat blizanac jedini su koji i dalje neumorno traže Silvu. Djelo "Crvena voda" donosi priču kroz punih dvadeset i sedam godina, prateći karaktere i drastične promjene ljudi upletenih u Silvin nestanak, od članova njezine najuže obitelji, preko osumnjičenih pa sve do inspektora komunističke milicije. Kroz njihove sudbine roman zahvaća tri desetljeća života u ratnoj i poratnoj Hrvatskoj. U ovoj predstavi, kojom se Ivica Buljan nakon punih dvanaest godina kao redatelj vraća u HNK Split (2011. režirao je predstavu "Adio kauboju" Olje Savičević Ivančević, o kojoj još mnogi pričaju), progovara se o dramatičnim društvenim promjenama i događajima, padu jednog sustava i uspostavi drugog, ratnim i poratnim zbivanjima.

Vrhunskom glumačkom postavom kvalitetno dočaran krimi-roman na pozornici splitskog teatra definitivno nas "prizemljuje" i vraća u realna, baš i ne tako davna i teška vremena, događaje koje smo osobno proživljavali. To su i događaji koje bi mnogi željeli zaboraviti te prizivaju totalnu amneziju, što nikako nije moguće. Zato ova predstava tjera gledatelja na razmišljanja i preispitivanja...

Za novu uspješnicu splitske nacionalne kazališne kuće najzaslužniji su protagonisti, članovi dramskog ansambla: fenomenalna Nives Ivanković, koja utjelovljuje Silvinu majku, odlična Arijana Čulina u ulozi Uršule Rokov, koja tek na kraju otkriva da je ubila nesretnu sedamnaestogodišnju djevojku kako bi "spasila" svog zaljubljenog sina, izvrsni Stipe Radoja u liku Silvina brata blizanca Mate i Goran Marković, koji tumači ulogu inspektora Gorkog.

Profesionalni i uživljeni u zadane karaktere su Ana Marija Veselčić, Nikola Ivošević, Nenad Srdelić, Donat Zeko, Stipe Jelaska, Mijo Jurišić, Marijan Nejašmić Banić, Andrea Mladinić, Katarina Romac, Luka Čerjan i Zdravko Vukelić. Postigao je Buljan time idealan spoj iskustva i mladosti, što je i dobitna kombinacija za budućnost splitske Drame, čiji članovi dokazuju da mogu odigrati kako klasične tako i suvremene naslove.

Scenografiju koja podrazumijeva rotirajuću pozornicu s brojnim panoima vezanima za bivšu državu osmislio je međunarodno poznati i priznati umjetnik iz Beograda Aleksandar Denić, a kostimografiju potpisuje Ana Savić Gecan, koja je također višestruko nagrađivana za svoje kostimografije. Ritmu predstave pridonijela je glazba, dobitna kombinacija filmske i kazališne, čiji su autori Aleksandar Antić i Luka Barbić iz TBF-a.

I ne manje važno, intendant HNK Split već je najavio gostovanje u Francuskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije