Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dokuserija "AHA!"

Hrvatska znanstvenica otkriva vezu između glazbe i fizike te koliko je svijet zapravo velik

Foto: Wolfgang&Dolly
1/2
06.04.2023.
u 14:24

Treća epizoda znanstveno-putopisne dokumentarne serije „AHA!“ upoznaje nas s Anom-Sunčanom Smith, teorijskom fizičarkom i nesuđenom glazbenicom

Na Uskrsni ponedjeljak 10. travnja, na Prvom programu Hrvatske televizije, u 20:15 sati gledamo treću epizodu znanstveno-putopisne dokumentarne serije „AHA!“. Glumac i narator serije Ivan Đuričić spakirao je kofere i otputovao u njemačke gradove Erlangen i Nürnberg kako bi nas upoznao s Anom-Sunčanom Smith. Ova hrvatska znanstvenica s europskim adresama otkrit će nam koja je veza između njenih dviju velikih ljubavi - glazbe i fizike, zašto je važna interdisciplinarnost u znanstvenim istraživanjima, koja je veza između teorijske fizike i ekrana mobitela, što je za nju sreća, kako definira uspjeh te koliko je svijet zapravo velik.

Ana-Sunčana Smith kaže da se ne sjeća sebe bez klavira, no životne okolnosti dovele su je do trenutka kada je za svoj karijerni smjer odabrala fiziku za koju će reći da nam pomaže da vidimo beskonačnost. Ova hrvatska znanstvenica s europskim adresama protagonistica je treće epizode znanstveno-putopisne dokumentarne serije „AHA!“, autorica Tamare Babun i Une Radić iz zagrebačke produkcijske kuće Wolfgang&Dolly. Ana-Sunčana Smith i narator serije Ivan Đuričić povest će nas na putovanje u Erlangen, Nürnberg i Zagreb 10. travnja, na Prvom programu Hrvatske televizije, u 20:15 sati kada ćemo otkriti koliko je svijet velik.

Paralelno se školovala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te na Prirodoslovnom matematičkom fakultetu u Zagrebu. Podjednako uživa u glazbi i fizici, ali se fizikom i to onom teorijskom bavi svakodnevno istražujući, stvarajući i uspješno gradeći respektabilnu karijeru.

Osim u rodnoj Hrvatskoj, Ana-Sunčana Smith je dio svog karijernog puta provela u Australiji, Francuskoj i Njemačkoj. Doktorirala je na Sveučilištu u Münhenu, dobitnica je ERC projekta – Oscara za znanost, a danas je redovita profesorica na Sveučilištu u Erlangenu i znanstvena savjetnica na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu. U razgovoru s Ivanom Đuričićem, Ana-Sunčana će nam dati odgovore na razna pitanja, između ostaloga i zašto smatra da je zadatak obrazovati ljude da rade na projektima koji možda vremenski dugo traju i njihovi rezultati su neizvjesni, no, uvelike doprinose zajednici, zašto interdisciplinarnost i povezanost sa znanstvenicima drugih područja smatra neophodnima,  potvrdit će nam da se i u Hrvatskoj radi prvoklasna znanost, otkriti kako je živjeti u multikulturalnoj obitelji, kakve veze imaju teorijska fizika, solarni paneli, ekrani mobitela i lijekovi te koja je uloga doktora znanosti u razvoju privrede. 

U trećoj epizodi znanstveno-putopisne dokumentarne serije „AHA!“ otkrit ćemo nešto više o Nürnbergu i Erlangenu, njemačkom gradiću čije je samo srce veličine našeg Samobora, a koji je dom sveučilišta gdje svakodnevno studira više od 40.000 studenata. Kako izgleda život u tim gradovima te koliko su Anu-Sunčanu izgradila mjesta i države u kojima se obrazovala i stvarala, što je za nju sreća, kako definira uspjeh te je li i kada imala svoj „AHA!“ trenutak.

Osim u rodnoj Hrvatskoj, Ana-Sunčana Smith je dio svog karijernog puta provela u Australiji, Francuskoj i Njemačkoj
Foto: Wolfgang&Dolly

Vođene idejom da široj publici, a posebno onoj mlađoj, na razumljiv, pristupačan, informativan, ali i zabavan način predstave znanost i one koji se njome ozbiljno bave, bilježe fantastične rezultate i ostvaruju respektabilne uspjehe, stvaraju dobrobit društvu i široj zajednici autorice Tamara Babun i Una Radić stvorile su seriju koja ukupno ima četiri epizode. U njima, osim što nas upoznaju sa znanstvenicima, nas vode i upoznaju s mjestima u kojima oni stvaraju. Do sada smo imali prilike upoznati Dražena Preleca koji istražuje neuroznanost, neuroekonomiju i bihevioralnu ekonomiju u Bostonu te Nedjeljku Žagar, teorijsku meteorologinju u Hamburgu. Nakon priče o Ani-Sunčani Smith i posjeta Njemačkoj doznat ćemo i kako Danci žive. Točnije, kroz karijerni i životni put Ive Ridjan Skov, koja živi i radi u Kopenhagenu, doznat ćemo više o uređenosti danskog društva, ali i područjima njenog znanstvenog djelovanja - obnovljivim izvorima energije, energetskom planiranju i energetskoj tranziciji.

Prethodne epizode serije „AHA!“ možete pogledati na multimedijskoj platformi HRTi.

Više o znanstveno-putopisnoj dokumentarnoj seriji „AHA!“ potražite na službenim stranicama serije na društvenim mrežama Facebook, Instagram i TikTok.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije