Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazalište na brodu

Histrioni već 45 godina donose kazalište na otoke, ovo ljeto na 13 lokacija

27.07.2020.
u 11:58

Turneja je započela predstavom "Tajkuni" na Hvaru, a nastavlja se 27. srpnja u Peračkom Blatu, 29. srpnja u Stonu i 30. srpnja u Blatu na Korčuli. Histrioni su potom 31. srpnja u Vignju na Pelješcu, 1. kolovoza u Svetoj Nedjelji na Hvaru...pogledajte sve datume

– Prije 45 ljeta, točnije 11. srpnja 1975., Glumačka družina Histrion zaplovila je bracerom “Ljuboman” u svoju kazališnu i inu avanturu. Prva postaja bio nam je Valun na Cresu – prisjetio se Zlatko Vitez pa dodao:

– Danas, nakon tolikih godina preplovljenih milja i tisuća odigranih predstava, postavljam si čuveno pitanje viteza Tobije iz Shakespeareova “Na sveta tri kralja”: “Pourquoi, dragi Viteže? Zašto?” Prije svega zato što smo kazalište htjeli približiti svojim sunarodnjacima izvan kazališnih središta, u malim mjestima.

Tako i ove godine Histrioni nastavljaju svoju tradiciju plovećeg kazališta, a posjetit će trinaest mjesta duž jadranske obale s predstavom “Tajkuni” Mire Gavrana, u režiji Zorana Mužića.

Turneja je započela na Hvaru, a nastavlja se 27. srpnja u Peračkom Blatu, 29. srpnja u Stonu i 30. srpnja u Blatu na Korčuli. Histrioni su potom 31. srpnja u Vignju na Pelješcu, 1. kolovoza u Svetoj Nedjelji na Hvaru, 2. kolovoza u Komiži na Visu, 3. kolovoza u Milni na Braču, 4. kolovoza u Gatu, 5. kolovoza u Lovreću, 6. kolovoza u Drnišu, 7. kolovoza u Skradinu, 8. kolovoza u Šibeniku, 22. kolovoza u Novom Vinodolskom i 23. kolovoza u Novalji.

Predstava “Tajkuni” donosi aktualnu temu u kojoj se komentiraju grabež i pohlepa, ismijavaju ljudske mane i kritiziraju poduzetničke navike našeg doba. Glume Ana Marija Percaić, Hrvoje Klobučar, Franka Klarić i Zlatko Ožbolt.

– Ostvarujući ideju o putujućem kazalištu, ostvarivali smo zajedništvo kazalištaraca i zajedništvo s publikom. Da, pamtim i da smo prvih deset godina sve radili bez novčane naknade, a poslovi su bili i oni najteži, nosački. To je također jedinstveno iskustvo, danas nezamislivo – kaže Vitez.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije