Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Histrioni već 45 godina donose kazalište na otoke, ovo ljeto na 13 lokacija

Turneja je započela predstavom "Tajkuni" na Hvaru, a nastavlja se 27. srpnja u Peračkom Blatu, 29. srpnja u Stonu i 30. srpnja u Blatu na Korčuli. Histrioni su potom 31. srpnja u Vignju na Pelješcu, 1. kolovoza u Svetoj Nedjelji na Hvaru...pogledajte sve datume
27. srpnja 2020. u 11:58 0 komentara 342 prikaza

– Prije 45 ljeta, točnije 11. srpnja 1975., Glumačka družina Histrion zaplovila je bracerom “Ljuboman” u svoju kazališnu i inu avanturu. Prva postaja bio nam je Valun na Cresu – prisjetio se Zlatko Vitez pa dodao:

Jedina hrvatska putopjesnikinja Prehodala sam 1000 km po Japanu i to pretočila u poeziju, a sada Bookmobilom obilazim Hrvatsku

– Danas, nakon tolikih godina preplovljenih milja i tisuća odigranih predstava, postavljam si čuveno pitanje viteza Tobije iz Shakespeareova “Na sveta tri kralja”: “Pourquoi, dragi Viteže? Zašto?” Prije svega zato što smo kazalište htjeli približiti svojim sunarodnjacima izvan kazališnih središta, u malim mjestima.

Tako i ove godine Histrioni nastavljaju svoju tradiciju plovećeg kazališta, a posjetit će trinaest mjesta duž jadranske obale s predstavom “Tajkuni” Mire Gavrana, u režiji Zorana Mužića.

Turneja je započela na Hvaru, a nastavlja se 27. srpnja u Peračkom Blatu, 29. srpnja u Stonu i 30. srpnja u Blatu na Korčuli. Histrioni su potom 31. srpnja u Vignju na Pelješcu, 1. kolovoza u Svetoj Nedjelji na Hvaru, 2. kolovoza u Komiži na Visu, 3. kolovoza u Milni na Braču, 4. kolovoza u Gatu, 5. kolovoza u Lovreću, 6. kolovoza u Drnišu, 7. kolovoza u Skradinu, 8. kolovoza u Šibeniku, 22. kolovoza u Novom Vinodolskom i 23. kolovoza u Novalji.

Predstava “Tajkuni” donosi aktualnu temu u kojoj se komentiraju grabež i pohlepa, ismijavaju ljudske mane i kritiziraju poduzetničke navike našeg doba. Glume Ana Marija Percaić, Hrvoje Klobučar, Franka Klarić i Zlatko Ožbolt.

Planovi najbolje likovnjakinje Novac od Nazorove nagrade potrošit ću na novu kupaonicu ili put u Indiju kad se malo smiri korona

– Ostvarujući ideju o putujućem kazalištu, ostvarivali smo zajedništvo kazalištaraca i zajedništvo s publikom. Da, pamtim i da smo prvih deset godina sve radili bez novčane naknade, a poslovi su bili i oni najteži, nosački. To je također jedinstveno iskustvo, danas nezamislivo – kaže Vitez.

Milan, Zvonimir Boban shopping downtown
Otvorio dušu
Zvonimir Boban: Napravio sam najveću glupost u životu. Ne mogu sebi to oprostiti
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.