Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ICOM kao mreža

Goranka Horjan odlučivat će u svijetu, a Damodar Frlan u Europi

horjan
28.11.2010.
u 02:15

Naše mišljenje se traži u upravljanju cijelom svjetskom muzejskom organizacijom oko donošenja planova za iduće tri godine

Izbor Goranke Horjan, ravnateljice Muzeja Hrvatskoga zagorja, u Izvršno vijeće ICOM-a i Damodara Frlana, ravnatelja Etnografskoga muzeja, za predsjednika regionalne organizacije ICOM – Europa, veliko je priznanje hrvatskim muzealcima koji su godinama imali funkcije u ICOM-u. Oboje su cijeli niz godina kao stručnjaci iz prakse aktivni u hrvatskim muzejskim službama, a sve se više penju u hijerarhiji međunarodnih muzejskih tijela. Sjajne su to vijesti iz Shanghaija, kao i priznanje AVICOM-a Muzeju krapinskih neandertalaca za infokioske koji odlično ilustriraju priču o pračovjeku i evoluciji u novom stalnom postavu prirodoslovne ustanove koji publika jako voli.

– Izuzetno sam zadovoljna izborom i glasovima muzealaca iz 117 zemalja svijeta. Rijetko se događa da su kandidati iz malih zemalja mogli biti izabrani u upravljačko tijelo svjetske muzejske organizacije. Zahvaljujem na potpori svom Nacionalnom komitetu kojemu sam šest godina bila predsjednicom. Isto tako i brojnim kolegama iz nacionalnih komiteta diljem Amerike, Azije, Afrike i Europe koji su me podržali u kandidaturi, tako da sam bila čak treća po broju glasova, što je iznimno uspješno. Uz tih 117 zemalja koje glasuju za Izvršni odbor, 31 međunarodni komitet, pet regionalnih alijansi i osamnaest pridruženih organizacija. Naravno, tu je i podrška naših muzealaca koji su mi omogućili ovaj "mali podvig".

Naše mišljenje se traži u upravljanju cijelom svjetskom muzejskom organizacijom uglavnom oko donošenja strateških planova za iduće tri godine koliko traje naš mandat. Dolaze tu i financijske preporuke za usvajanje na Generalnim skupštinama koje su uvijek u središtu UNESCO-a u Parizu, financijski planovi, ali i sudjelovanje u programima i aktivnostima koje ICOM podupire. Među tim akcijama u zadnje vrijeme posebno su aktualne borba protiv ilegalne trgovine umjetninama, naravno i nabava umjetnina kao posebno osjetljiva tema za muzeje. Tu je i upravljanje rizicima u situacijama kad se muzeji nađu usred prirodnih ili ratnih katastrofa gdje stradaju kulturna dobra, tumači Goranka Horjan svoj izbor u visoko međunarodno tijelo za muzeje.

Mogućnosti kulturnoga turizma

Nadalje dodaje kako je ona posebno zainteresirana za područje kulturnoga turizma - kako muzeji danas nalaze svoj ekonomski razlog postanka. Da se ne gledaju samo kao trošak zajednice, nego da budu pokretači razvoja. I tu se ne računa samo broj prodanih ulaznica, jer je to najmanja ostvarena dobit. Kolege u Klagenfurtu izračunali su u suradnji s Ekonomskim fakultetom, da bi manji regionalni muzeji poput naših, na svaku zarađenu kunu trebali donijeti najmanje četiri kune svojoj regiji ili gradu u kojem muzej djeluje. To podrazumijeva da se i regija treba aktivirati, poduzetnici, lokalna zajednica koja mora ponuditi nešto i odraditi nešto. Dakle, ako vi u regiju dovedete sto-dvjesto tisuća posjetitelja, ti ljudi će negdje sjesti, pojesti nešto, prenoćiti, platiti cestarinu i slično, pojašnjava ravnateljica Muzeja Hrvatskoga zagorja Goranka Horjan.

Navodi također, da je Muzej krapinskih neandertalaca izuzetno atraktivan zahvaljujući prvenstveno autorima, arhitektu Željku Kovačiću i paleontologu Jakovu Radovčiću, te nizu atraktivnih multimedijalnih sadržaja koje posjetitelji u drugim muzejima ne mogu vidjeti, a što je bilo moguće ostvariti velikom investicijom. kao što znamo, dobrih ideja ima mnogo, ali mnoge se ne realiziraju upravo zbog toga što nije jednostavno osigurati financijsku podršku.

Nismo protiv autora

Na nedavno izraženo nezadovoljstvo autora novoga muzeja koji imaju osjećaj da ih se ignorira, Goranka Horjan kaže da to zaista nije istina. "Mi svagdje vodimo računa da autore Željka Kovačića i Jakova Radovčića svuda navodimo. Oni su autori idejnoga projekta i realizacije, kako smo ugovorom to riješili. Naravno da postoji onaj bolan trenutak kad je projekt gotov, muzej je otvoren i on dalje živi. Naravno da se time suradnja s autorima ne prekida i da očekujemo nastavak projekta. Tako i mi želimo i dalje zajedno raditi na principu međusobna poštovanja, a ne možemo svako različito gledište smatrati ignoriranjem – rekla je ravnateljica Muzeja hHrvatskoga zagorja pod čijom je "kapom" i Muzej krapinskih neandertalaca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije