Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Galski dječak i omiljeni strip junak s kojim već 70 godina odrastaju generacije

O novim stripovima na hrvatskom tržištu piše Marko Šunjić, izdavač i strip-entuzijast
22. travnja 2021. u 13:29 0 komentara 159 prikaza
Foto: Bookglobe
Pogledajte galeriju 1/2

Rim, godina 12. pr. Kr. Car August je svemoćan. Rođen pod imenom Gaj Oktavije Turin, kao 12-godišnjak impresionirao je rođaka Julija Cezara, koji ga je, nakon što je pobunom osvojio vlast u Rimu, posvojio. Nakon što Cezara ubiju urotnici Oktavije, s Markom Antonijem i Lepidom uspostavlja trijumvirat koji sudjeluje u građanskom ratu protiv zavjerenika. August će, nakon svega, izigrati svoje partnere u trijumviratu i sam rimski Senat, koji mu je dao sveobuhvatne vladarske ovlasti, te se proglasiti prvim rimskim carem.

željko funda Galgenhumorni roman o ustaškom iživljavanju u logoru u Lepoglavi

Sredovječni senator Alix Grahko, još jedan Cezarov posvojenik, Augustov je čovjek od povjerenja, oženjen carevom sestrom Lidijom, koji po nalogu vlastodršca izvršava najdelikatnije i najopasnije zadatke u cijelom carstvu, od vrelih pustinja Egipta do maglovitih šuma Britanije. Zapleti strip-serijala, formirani uglavnom kao trilogije u kojima tri strip-albuma čine jednu narativnu cjelinu, najčešće su političkog i kriminalističkog karaktera. Radnja se odigrava u Rimu, kasnije se seli u Egipat pa u fascinantnu bliskoistočnu Petru i u barbarsku Galiju. Alixovo služenje carevim interesima često ga dovode u pogibelj te izlažu smrtnoj opasnosti njegovu obitelj, no senator ne može odbiti svog prijatelja i vladara, a istodobno ga prirodna radoznalost, sklonost pustolovini i čvrst karakter nagone iz pustolovine u pustolovinu.

Pripovijedanje scenaristice Valérie Mangin izravno je, brzo i moderno, unatoč izuzetno kompleksnom političkom kontekstu unutar kojeg se radnja odvija, likovi su slojevito profilirani i višeslojni motivirani, a hiperrealistički crtež Thierryja Démareza, impresivan u totalima monumentalne rimske arhitekture, dinamičan u akcijskim scenama i ekspresivan u portretima protagonista, minuciozno je historijski utemeljen.

Kuriozitet ovog serijala je da se, zapravo, ne radi o imanentno originalnom uratku koji je kreacija dvoje autora, već je u pitanju svojevrsna ekstenzija jednog drugog dugovječnog serijala s jednostavnim nazivom Alix, jednog od najpopularnijih i najutjecajnijih naslova frankobelgijske škole stripa s gotovo 70-godišnjom poviješću. Do sada je objavljeno više od 70 strip-albuma s pustolovinama mladoga Alixa i njegovih prijatelja te nekolicina romana.

Strip Alix kreirao je jedan od najvažnijih i najpopularnijih autora stripa frankofonoga govornog područja, Belgijac Jacques Martin. Prvih nekoliko stranica stripa o dječaku galskog podrijetla, Alixu, koji se sprijatelji s rimskim vojskovođom Julijem Cezarom te će s njim proživjeti mnogobrojne pustolovine, objavljene su u kolovozu 1948. u mjesečniku za djecu i mlade Magazin Journal de Tintin #38. Vrlo brzo zainteresirao je čitatelje svih uzrasta. Razlozi za to bili su mnogobrojni. Martin je bio izuzetan scenarist, klasičnog obrazovanja (bio je, uz to, i strojarski inženjer izuzetno nadaren za tehnički crtež) te s golemim poznavanjem antičke povijesti pa je znao – na stvarnim historijskim temeljima – kreirati živopisne i uzbudljive pustolovine koje su se odvijale diljem tada poznatog svijeta, od Britanije do Male Azije. Pri tome je posebnu pozornost poklanjao povijesnoj autentičnosti, koliko u naraciji toliko i u realističnom crtanju likova, pejzaža, arhitekture, odora, oružja i svakodnevnih predmeta antičkog doba. Mlade je serijalu posebno privlačilo to što su se s lakoćom mogli identificirati s glavnim junakom, Alixom. Dječak galskog (francuskog) podrijetla, čvrsta karaktera, izraženih moralnih vrijednosti, radoznao, pustolovan, hrabar, odan i požrtvovan, koji stječe naklonost najmoćnije osobe tadašnjeg svijeta, legendarnog vojskovođe i državnika Julija Cezara, bio je protagonist koji je lako plijenio i zadržavao pažnju svih čitatelja pa je popularnost serijala meteorski rasla iz epizode u epizodu.

"potraga za pticom vremena" Jedan od rijetkih nastavaka koji nije pokvario čaroliju svoga prethodnika

Uskoro je uspjeh stripa Alix zamijećena u obrazovnim krugovima Francuske i Belgije, jednako kao i njegov pedagoški potencijal koji je na jednostavan i prijemčiv način djeci i mladima približavao maglovito razdoblje daleke prošlosti na način koji je bio znatno atraktivniji od suhoparnih povijesnih udžbenika. Mladi Gal ubrzo je postao svojevrstan neformalni vodič belgijskih i francuskih školaraca kroz drevnu prošlost.

Jacques Martin je, uz brojne druge – uglavnom povijesne strip-serijale (Lefranc, jedini koji nema povijesnu tematiku, potom Jhen, Arno, Orion, Keos i Loïs) – samostalno napisao i nacrtao 19 Alixovih pustolovina, dok je za još devet epizoda, zbog zauzetosti drugim projektima i poodmaklih godina, sudjelovao u pisanju scenarija. Brojni suradnici, kao i nakladnik Casterman, svjesni važnosti Alixa, nastavili su na serijalu raditi čak i kada im Martin više nije mogao pomagati pa i poslije njegove smrti, 2010., tako da je do sada ukupno realizirano 36 Alixovih avantura u stripu.

Novo doba postavilo je pred Alixa nove izazove, ali je – istodobno – suvremenoj generaciji nakladnika i urednika omogućio da se s poštovanjem poklone naslovu uz koji su odrasli, a mnogi se i zainteresirali za rad na stripu. Umjesto da automatski nastavljaju kreirati pustolovine dječaka Alixa, koje su se zahvaljujući golemoj popularnosti serijala i dalje rado čitale, urednici nakladničke kuće Casterman udružili su se s Manginovom i Démarezom kako bi razvili posve novu i originalnu seriju temeljenu na Martinovoj ostavštini. Tako je 2012. nastao Alix senator, koji i dalje prati pustolovine čitateljima dobro poznatog junaka, ali negdašnji dječarac Alix u novom je serijalu odrastao i stasao u mudrog i cijenjenog člana rimskog senata i odanog prijatelja Cezarova nasljednika cara Augusta. Manginova se odlučila odreći prototipskog protagonista mladog Alixa, koji shematizirano prolazi kroz nove, ali uvijek slične pustolovine te se upustila u rizik razvijanja kompleksnog lika Alixa kao odrasle osobe, koji se kao ugledan član senata, ali istodobno i vječiti autsajder nađe u središtu kompleksne urote čiji je konačni cilj državni udar i svrgavanje vladara.

Danteova prapraunuka Dantea u obitelji zovemo samo On. A da su Alighieriji imali apoteku u Zagrebu, prvi glas!

Autori su ovim pristupom pronašli originalan način da jedan izuzetno popularan lik, koji je zbog promjena u stripu kao mediju, pomalo zastario te prestao korespondirati s mladima usmjere prema drugom krugu čitatelja – odraslim ljubiteljima stripa koji su i sami odrasli na Martinovu serijalu o Alixu, dobro ga poznaju te izuzetno vole, ali su – također – zainteresirani dalje pratiti evoluciju ovog omiljenog lika pod uvjetom da autori serijala demonstriraju odvažnost Alixa da odraste s njima.

Alix Senator

 | Autor : Bookglobe Foto: Bookglobe

Bookglobe, Biblioteka Orka 45

23,5 x 31 mm

Tvrdi uvez, 48 stranica

objavljeno 10 naslova u seriji

99 kn

NA MORU
Imamo fotografiju: Evo kako je predsjednik Milanović izgledao u mladosti
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.