Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Filmovi stigli odasvud, ali najbolji je iz – Hollywooda

23. listopada 2008. u 18:37 3 prikaza
Vjeran sebi Kaufman ni u 'Sinegdohi' ne dopušta da razaznajemo realno od zamišljenog
Foto: import

Kao i većina filmskih festivala u Hrvatskoj i aktualni zagrebački prilika je da filmoljubac odahne od hollywoodskih srednjostrujaških ostvarenja kakva čine najveći dio ovdašnjeg kino i DVD-repertoara.

Od Meksika do Belgije
Uistinu, među dvanaest dugometražnih igranih filmova ovogodišnje konkurencije gledatelj se mogao odmaknuti od “tipičnog izgleda hollywoodskog filma” i nagledati se kroz prozore različitih geografskih i duhovnih svjetova – jedan dan u Meksiku, drugi dan u Hong Kongu, treći dan u Iranu, četvrti u Belgiji...

No, osim te itekako dobrodošle raznolikosti, program nije ponudio osobitih poslastica.

Raskoš godi
I, kao što se čini zgodnim kada se nakon niza bilo dobrih bilo loših hollywoodijada na redovnom repertoaru pojavi kakav, recimo, češki film, na ZFF-u je zablistao – jedini hollywoodski film u konkurenciji!

“Sinegdoha, New York” hollywoodskog nadrealista i (post)modernista Charlieja Kaufmana nije, doduše, “tipično hollywoodsko” ostvarenje. Ali, ipak je riječ o filmu koji su napravili tamošnji vrhunski majstori zanata koji su svoje vještine ovaj put dali na raspolaganje pomaknutom autoru s pomaknutim zamislima. Bez hollywoodske tradicije i mašinerije Kaufmanova bi složena crnohumorna priča o frustriranom kazalištarcu (Philip Seymour Hoffman, briljantan kao i uvijek) zacijelo bila bitno siromašnija.

Jer osim autorove sposobnosti da precizno uobliči svoju nekonvencionalnu viziju, dojmljivosti “Sinegdohe” itekako doprinose vizualno, scenografsko i ostalo “tehničko bogatstvo” kojim je znao pametno upravljati, a koje zasigurno ne bi uspio ostvariti da je film snimao, primjerice, u Belgiji.EKV rockumentarac – površan, ali dirljiv

Danas (i reprizno sutra) na repertoaru je jedan od iščekivanijih filmova ovogodišnjeg ZFF-a, dockumentarac o srbijanskoj grupi Ekatarina Velika. Iako se mnogošto u njemu moglo pomnije razraditi, film TV-kalibra nudi zanimljivu priču ispričanu ustima bliskih suradnika, prijatelja i rođaka te, posvećujući dulje odsječke posljednjim trenucima života pojedinih članova, postiže iznadprosječnu dozu dirljivosti.

Milanka Opačić
Kuća s okućnicom vrijedi 200.000 kn
Juričan o imovinskoj Milanke Opačić: Mico, više od kuće vrijedi jedan trosjed u stanu tvoga vođe
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije