Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nesbø u zagrebu

Fanovi znaju čak i za koji klub navija ‘literarni Messi’

nesbo (1)
Foto: Borna Filić/Pixsell
1/3
19.04.2013.
u 22:39

Zbog velikog broja prisutnih, odlučeno je da priče o Nesbøovim knjigama bude što manje, kako bi svi dobili autogram.

Ljubitelji skandinavskog krimića sinoć su napunili drugi i treći kat velike Profilove i Mozaikove knjižare u Bogovićevoj ulici dočekavši pljeskom norveškog pisca i glazbenika Joa Nesbøa. I dok su odrasli čekajući autogram u rukama uglavnom držali najnoviji na hrvatski preveden Nesbøov krimić, intrigantnog „Snjegovića“, djeca su potpise čekala sa Nesbøovom dječjom knjigom, duhovitim „Prdoprahom doktora Proktora“. Nesbø je najveća zvijezda Drugog festivala knjiga, autor koji je u Hrvatskoj prodao više od 100.000 knjiga i osoba koja o svojim djelima govori bez pretjerivanja i afekta.

Jedan od njegovih hrvatskih urednika, Davor Uskoković, nazvao ga je literarnim Messijem postavivši publici pitanje zna li za koji to klub Nesbø navija.

„Tottenham, Tottenham“, zaorilo je knjižarom koja vjerojatno ne pamti tako veliku gužvu. Fanovi jako dobro znaju da je Nesbø ne samo navijač poznatog engleskog kluba, nego da je i aktivno igrao nogomet i to neko vrijeme i u prvoj norveškoj ligi. Zbog velikog broja prisutnih, odlučeno je da priče o Nesbøovim knjigama, pa i o „Snjegoviću“ čije je prvo izdanje u svijetu objavljeno prije šest godina, bude što manje, kako bi svi dobili autogram. A Nesbø je strpljivo objašnjavao kako je „Snjegović“ dobio ime uvlačeći one koji roman još nisu pročitali u radnju kojom dominiraju zloguki snjegovići koji se redovito pojavljuju na mjestima strašnih serijskih zločina.

Nesbøu ovo nije prvi boravak u Zagrebu. Bio je u Zagrebu i krajem devedesetih kada je radio na knjizi „Figure s Balkana“ i kada još nije bio međunarodna spisateljska zvijezda kojeg mnogi nazivaju punopravnim nasljednikom Stiega Larssona. Tada je u hotelu International intervjuirao mnoge vukovarske prognanike kako bi dobio zorniju sliku o tragičnim događajima na ovim prostorima.

Sadašnji boravak puno mu je opušteniji i ugodniji. Osim što s prijateljima odlazi na penjanje po okolnim brdima, odsjeo je u elitnoj Esplanadi gdje je samo dan prije njegovog dolaska prenoćio i švedski kraljevski par.

Nesbø se u tom uglednom hotelu u četvrtak u 17 sati mimoišao i sa visokom predstavnicom Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton koja je sletila u Zagreb, dovezla se do Esplanade i onda se naprasno vratila u Bruxelles.

>>Nesbo: Ako vam se moji likovi ne sviđaju, ne morate biti ovdje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije