Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Händelova Agrippina na pozornici HNK

Duhovita, svježa i zabavna operna predstava nove generacije

agrippina
Foto: Buga Cvjetanović/ADU
18.04.2016.
u 13:56

Novi zajednički projekt zagrebačkih umjetničkih akademija i TTF-a u režiji Dore Ruždjak i pod dirigentskim vodstvom Tomislava Fačinija svakako vrijedi pogledati

Mladi, talentirani, lijepi, razigrani bili su u subotu navečer studenti Muzičke akademije na pozornici HNK. Uz pomoć kolega s dramske i likovne akademije, u režiji Dore Ruždjak i scenografiji Zlatka Kauzlarića-Atača, te u kostimima što su ih pod mentorstvom Barbare Bourek izradili studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta, napravili su od Händelove opere Agrippina vrckavu i zabavnu predstavu.

Pri tom su odali počast Händelovoj glazbi i iskoristili aktualnost libreta Vincenza Grimanija o spletkama oko rimskog carskog trona i njegovo ironiziranje politike, vlasti, moći i glamura. U dramaturški pametno skraćenoj predstavi igraju i kamere, video i duhovite animacije.

Bilo je u studentskom orkestru promašenih nota, nisu svi pjevači uspjeli ispjevati baš svaku notu vrhunske profesionalce.

Ali,orkestar i zbor pod ravnanjem Tomislava Fačinija zdušno se bacao na baroku svojstvena afektiranja i pretjerivanja, a improvizacijama i ubacivanjem motiva poput onog Nokijinih mobitela, osobito nas je zabavljao Dario Poljak za čembalom.

Parada je to generacije koja se divno razvija i prepuna je otkrića, poput studenta dirigiranja Franka Klisovića koji je imao izvrstan pjevački kontratenorski debi u ulozi Otona. Čembalist i orguljaš Franjo Bilić, koji već ima i bogato koncertno iskustvo, imat će na nekima od sljedećih predstava dirigentski debi, kao što će se izmjenjivati i dvije podjednako izvrsne pjevačke postave. Priliku na premijeri odlično su iskoristili Viktorija Đurđek (Agrippina), Antonija Dunjko (Popeja), Sandra Vidović (Neron), Luka Ortar (Klaudije) te David Šeb, Silvija Pleše i Florijan Tavić.

Na pozornici se rola, arije se pretvaraju u "talent-show", a recitativi nisu, kao u mnogim "ozbiljnim" predstavama, prekidi glazbene radnje, nego živo i razigrano tkivo predstave. Sve u svemu, nimalo akademska predstava koju vrijedi pogledati. 

Sljedeća predstava na rasporedu je u srijedu, 20. travnja. 

Komentara 1

Avatar zvrdalo
zvrdalo
17:38 18.04.2016.

OVO MOŽE SAMO U HRVATSKOJ: Tompson predaje mladimo o pravim vrednostima!.....Iznenađuje odluka verske škole da na predavanje pozove nekoga na čijim koncertima se poziva na klanje.................. U katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku u subotu je održana verska tribina za mlade,, a predavanje je održao pevač Tompson, a pušten je i spot za pesmu "Čavoglave" koji počinje pozdravom "Za dom". Razgovor s njim pred decom je predvodila časna sestra Renata Azinović, a on je iskreno govorio o svom životu, veri ljubavi, o bitnim vrednostima u životu. I to ne bi bio problem da isti pevač na svojim koncertima ne uzvikuje "Za dom spremni", a da se redovno na nastupima Marka Perkovića Tompsona ne čuje o "paljenju Krajine do Knina", i skandiranje "Ubij Srbina!". Poslednji nastup koji je naročito uznemirio region bio je na "proslavi 20 godina od Oluje", u avgustu prošle godine. Tada su hrvatski mediji preneli da Policijska uprava šibensko-kninska kažnjava pevača, zbog klicanja ustaškog pozdrava na koncertu u Kninu. Vlada Srbije je tada uputila Hrvatskoj oštar protest u pisanoj formi zbog proustaških provokacija. Marko Perković Tompson opevao je zločine u koncentracionim logorima iz vremena NDH u pesmi "Jasenovac i Gradiška Stara" uz reči “Oj Neretvo teci iza stranu, nosi Srbe plavome Jadranu", a u gotovo svim njegovim pesmama veliča se ustaštvo. Ipak, to ne sprečava škole u Hrvatskoj da on mladima drži predavanja o veri i pravim vrednostima. Deca koja su bila na predavanju pevala su u glas njegove pesme, prenose tamošnji mediji. Evropa šokirana scenama iz Hrvatske Proslava "Oluje", velikog pogroma nad srpskim stanovništvom, šokirala je i Evropu. Dokumentarni film “"Desno, dva, tri – kuda će otplutati Evropa?", prikazan na nemačko-francuskoj televiziji "Arte", stavio je u fokus desni ekstremizam u današnjoj Evropi, a "najživopisniji" bili su prizori iz Hrvatske. U emisiji u delu koji govori o Hrvatskoj, čuju se i stihovi pesme "Jasenovac i Gradiška stara" u kojoj se veliča pogrom nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a koju izvodi već pomenuti pevač.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije