Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napokon premijera

Dugi pljesak za "Maršala", predstavu lišenu suvišne politike

' Split.25.05.2011. U prepunom splitskom HNK premijerno izvedena opera MARSAL. Stefan Kokoskov,Armando Puklavec i Ivan Jakus. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL'
Foto: 'Ivo Cagalj/PIXSELL'
1/4
26.05.2011.
u 14:06

Solistica Terezija Kusanović završila je u bolnici, pa su njene scene u zadnji čas morali izbaciti iz opere

Iako se jednima svidjela, a drugima uglavnom zbog glazbe nije, komična opera “Maršal” skladatelja Silvija Foretića, u režiji Marija Kovača i pod ravnanjem Ive Lipanovića, nastala u koprodukciji HNK Split i 26. zagrebačkog Muzičkog biennala, napokon preksinoć praizvedena na velikoj sceni splitskog teatra, ispraćena je dugotrajnim pljeskom prepuna gledališta.

Brešan zadovoljan

– Dobro sam se zabavio. Predstava je zgodna, vesela, a u vezi s glazbom, ne znam... Ne pratim previše suvremenu glazbu – kazao nam je Vinko Brešan, autor popularnog filma. Zadovoljan je bio i njegov otac Ivo.

Silvio Foretić, koji je napisao libreto i glazbu, vjerno je pratio scenarij Brešanova filma. Opera obiluje elementima mjuzikla, izruguje se naslijeđu koje je ON ostavio iza sebe, smije se zaluđenim pojedincima koji žive u prošlosti, ali i novopečenim privatizacijskim bogatašima koji su snove o demokraciji pretočili u vlastite džepove.

U operi “Maršal” nema politike ni veličanja njegova lika i djela, sve je doista dobra zafrkancija.

Skandal kao reklama

Mnogi su se vjerojatno došli pogledati jer je premijera sredinom travnja odgođena zbog presude hrvatskim generalima, a onda se dogodio pravi “skandal” i prijetnja tužbom splitskom teatru.

– Predstava nije otkazana, a još manje zabranjena. Samo je odgođena. Slučajno se podudarilo da se izvodi na nekadašnji Dan mladosti, jer su izvođači slobodni, a drugih termina nije ni bilo, rekao nam je Duško Mucalo, v. d. intendanta HNK Split.

Istaknuo je da je premijerom “Maršala” završena izrazito uspješna sezona u kojoj je splitsko kazalište imalo čak 14 premijera, svakih 15 dana po jednu, što nijedan drugi teatar u Hrvatskoj nije ostvario.

- Proteklih osam mjeseci dao sam cijelog sebe teatru i mislim da mi se to vratilo. Uz mene je 270 djelatnika HNK Split. Volio bih da se ministar Jasen Mesić pojavi 29. svibnja u HNK Zagreb, da pogleda naš balet “Dodir” - poručio je nepotvrđeni v.d. intendant.

Morali bez solistice

- Drago mi je da smo postali bogatiji za još jedno djelo, biennale je pokazao da se ne trebamo bojati hrvatske glazbe. Ovo je pobjeda umjetnika i svih koji su radili na projektu. Zadovoljan sam zbog Foretića, Lipanovića, Kovača, svih - rekao je Berislav Šipuš.

– Zadovoljan sam unatoč tome što solistica Terezija Kusanović nije nastupila, zbog bolesti – izjavio je Silvio Foretić. Ravnatelj splitske Opere Ivica Čikeš publici je objasnio da su scene u kojima je ona trebala nastupiti izbačene.

Uza zbor, orkestar i balet splitskog HNK te Dječji zbor Glazbene škole “Josip Hatze”, nastupio je niz solista. “Maršala” je odlično “skinuo” Stefan Kokoškov koji je zbog teškog kostima na generalnoj probi izgubio 4 kilograma.

Komentara 12

OB
-obrisani-
21:50 26.05.2011.

Za tebe... Za mene je najveci drzavnik 20. stoljeca. Jedini u povijeti kome je cijeliI svijet dosao na sprovod i kome je i Vatikan poslao svoje izalanstvo. Predsjednik koji je malu socijalisticku SFRJ zemlju stavio na mapu svijeta. Nehru, Naser,aser, Tito... Ali, sto svijet zna...imamo mi nase lumene...

BK
B Kosa
22:54 26.05.2011.

Sta koristi pisat kada druskaani brisu Cvrcak 2010 Da si vidijo koliko je zatvora bilo za toga tvoga miljenika Tita koliko je ubijeno poslije rata ti to neznas prosli su mnogi kroz teske robije i pobijeni Za vrijeme nacizma ni jednog zatvora u 5 kotareva pod titovim rezimom u jednom kotaru 4 zatvora i to puni nepismeni seljaka Ispitaj 2 logora za zene S pozega i Stolac u Ercegovini koliko je umrlo nepismeni zena i koliko su dale godina robije

IJ
ijurin14
15:41 26.05.2011.

...,,maršal,, je ozbiljna stvar sve dok se ne osude njegovi zločini.....e ,nakon toga možete zbijati šale na njegov račun......i nositi mu štafete ako hočete!!!!.....on je zločinac!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije