Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Drami "Granatiranje" Dine Pešuta pripala Nagrada Marin Držić

13. ožujka 2020. u 13:34 1 komentara 245 prikaza
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Nagrada za dramsko djelo Marin Držić glavna je hrvatska nagrada za dramsko stvaralaštvo. Dodjeluje je, od 1991. godine Ministarstvo kulture, a o nagradama za 2019. odlučivalo je Stručnog povjerenstva u sastavu: predsjednica izv. prof. Branka Cvitković, Nenni Delmestre i prof. dr. sc. Sanja Nikčević.

Prva nagrada pripala je Dini Pešutu za "Granatiranje", drugu nagradu ravnopravno dijele: Mateja Posedi "Međimurski lepi dečko" i Davor Špišić "Dječak". I  treću nagradu ravnopravno dijele: Branislav Glumac "Hvatači sjenki",  Katja Grcić "Strah tijela od poda" i Espi Tomičić:"#ostavljamvamsvojekodoveihvalazaprijateljstvo ili #bitćesveokej"

kupovina Teror Živim u tiraniji prevelikog izbora. No vidim da se ljudi brzo navikavaju na život u tom carstvu

Iz Ministrarstva kulture podsjećaju kako  se važnost Nagrade Marin Držić očituje se u kontinuiranoj potpori razvoju hrvatskog dramskog stvaralaštva i uprizorenjima nagrađenih suvremenih dramskih djela kao bitnih sastavnica hrvatskog književnog i kazališnog korpusa te hrvatskog kulturnog identiteta. Kontinuiranom dodjelom Nagrade za dramsko djelo Marin Držić ostvareni su važni pomaci te je postignuta veća vidljivost hrvatskog dramskog pisma, nagrađeni su mnogi mladi i neafirmirani autori, jednako kao i već istaknuti dramski pisci.

Uz potporu Ministarstva na kazališnu scenu postavljeni su brojni nagrađeni tekstovi, a daje se potpora izdavanju zbornika nagrađenih dramskih tekstova u izdanju izdavačke kuće „Disput“, što omogućuje trajnu dostupnost nagrađenih djela.

Muke po milenijalcima Kako živi generacija rođena na izdisaju socijalizma

Nagrađenim autorima nagrada se dodjeljuje u novčanom iznosu: prva nagrada iznosi 40.000,00 kn, druga nagrada 30.000,00 kn, a treća 20.000,00 kn. U slučaju da dva autora ravnopravno dijele jednu nagradu, svaki dobiva puni iznos. Ministarstvo se također obvezuje sufinancirati postavljanje na scenu nagrađenih tekstova.

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • rimac444:

    Kaže narodna, 'svako zlo za neko dobro', tako će i ovaj virus na neko vrijeme osloboditi nas od leve nekulture, parazita.