Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Dokumentirano rušenje spomenika NOB u Hrvatskoj

oskvrnut spomenik (1)
Antun Petračić/VLM
17.09.2012.
u 23:16

Na izložbi će bit prikazane arhivske fotografije, kao i fotografije sadašnjeg stanja spomenika snimljene u protekle tri godine trajanja projekta

Galerija Nova, od 18. rujna do 17. studenog, predstavlja izložbu \'Spomenici u tranziciji. Rušenje spomenika NOB-e u Hrvatskoj\', koja pokušava rekonstruirati put spomenika NOB-e od raspada Jugoslavije i osamostaljenja Republike Hrvatske do danas. Otvorenje slijedi u 20 sati.

Tri tematske cjeline (\'Rušenje i devastacija\'; \'Transformacije u reprezentaciji NOB-e\' i \'Novi koncepti\') upućuju na neke aspekte historijske situacije nastanka spomenika i njihovog rušenja. Postepeno razaranje socijalne stečevine Jugoslavije događalo se u sjeni ideološke borbe protiv \'nazadnog\' i \'totalitarnog\' projekta socijalističke Jugoslavije. Spomenici NOB-e kao materijalni izraz ideologije bratstva i jedinstva i solidarne borbe naroda Jugoslavije nisu se mogli uklopiti u novonastalu političku situaciju.

Na izložbi će bit prikazane arhivske fotografije, kao i fotografije sadašnjeg stanja spomenika snimljene u protekle tri godine trajanja projekta. Za vrijeme trajanja izložbe održavati će se diskusije na kojima ćemo detaljnije raspravljati o prošlosti i sadašnjosti, te pokušati dati neke ideje za budućnost spomenika NOB-e.

Izložba se realizira u sklopu projekta WHWa \'Početi najbolje što se može (Kako govorimo o fašizmu?)\' koji podržava program Kultura 2007-2013 Europske Unije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije