Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Dokumentirano rušenje spomenika NOB u Hrvatskoj

oskvrnut spomenik (1)
Antun Petračić/VLM
17.09.2012.
u 23:16

Na izložbi će bit prikazane arhivske fotografije, kao i fotografije sadašnjeg stanja spomenika snimljene u protekle tri godine trajanja projekta

Galerija Nova, od 18. rujna do 17. studenog, predstavlja izložbu \'Spomenici u tranziciji. Rušenje spomenika NOB-e u Hrvatskoj\', koja pokušava rekonstruirati put spomenika NOB-e od raspada Jugoslavije i osamostaljenja Republike Hrvatske do danas. Otvorenje slijedi u 20 sati.

Tri tematske cjeline (\'Rušenje i devastacija\'; \'Transformacije u reprezentaciji NOB-e\' i \'Novi koncepti\') upućuju na neke aspekte historijske situacije nastanka spomenika i njihovog rušenja. Postepeno razaranje socijalne stečevine Jugoslavije događalo se u sjeni ideološke borbe protiv \'nazadnog\' i \'totalitarnog\' projekta socijalističke Jugoslavije. Spomenici NOB-e kao materijalni izraz ideologije bratstva i jedinstva i solidarne borbe naroda Jugoslavije nisu se mogli uklopiti u novonastalu političku situaciju.

Na izložbi će bit prikazane arhivske fotografije, kao i fotografije sadašnjeg stanja spomenika snimljene u protekle tri godine trajanja projekta. Za vrijeme trajanja izložbe održavati će se diskusije na kojima ćemo detaljnije raspravljati o prošlosti i sadašnjosti, te pokušati dati neke ideje za budućnost spomenika NOB-e.

Izložba se realizira u sklopu projekta WHWa \'Početi najbolje što se može (Kako govorimo o fašizmu?)\' koji podržava program Kultura 2007-2013 Europske Unije.

Ključne riječi

Komentara 3

HE
heraklit88
12:26 18.09.2012.

Pseudo kustosice koje i osobno poznajem doslovno pojma nemaju o povijesti, politologiji, filozofiji izd. Njihovo klepetanje o fašizmu je više nego smiješno. Hannah Arendt, Raymon Aron uopće ne smatraju fašizam totalitarnim režimom nego jednom vrstom autoritarne socijaldemokracije. Hannah Arendt fašizam u svojoj knjizi „Izvori totalitarizma“ da fašizam NIJE BIO TOTALITARAN JER U NJEMU BILO VRLO MALO POLITIČKIH OSUDA i kaže da se precizno zna koliko je bilo smrtnih kazni od 1922 (od dolaska faš. na vlast) do 1940 (početak rata) i radi se o 9 (slovima: DEVET) SMRTNIH KAZNI ZA VRIJEME CIJELE FAŠISTIČKE VLADAVINE I TO VEĆINOM ZA SLOVENSKE TERORISTE. U isti vrijeme Lenjin je samo u jednom danu 18. ožujka 1917g poubijao 18 tisuća ljudi i to većinu ruske elite.

HE
heraklit88
12:43 18.09.2012.

Osim toga hrpa ovih fotografija je izrežirano, samo kako bi se skrenula pažnja na vizualno plastično smeće koje vlada ovim prostorima od 1945 g. do danas, jer i cionističkom liberalizmu i judeoboljševizmu ružnoća, vizualno smeće i posvemašnje duhovno rasulo, kakoo bi rekao Dragoš Kalajić, u bilo kojoj formi je zajednički kao i beskrajni „napredak“. Osobno sam vidio jednog pseudo „umjetnika“ koji nikakve veze nema s umijećem osim dobrih veza s plitkim i beskrajno neobrazovanim kustosicama, da isti sprejom šara po zidu poruke koje veličaju domovinski rat, a onda ih briše i dopisuje svoju verziju priče. Radi se o pseudo ljevičarskom aktivistu (kojemu novac korporacija sasvim etičan kad se radi o njegovoj lisnici) a čije ime nije vrijedno niti spomena, (I.G (43) koji je „dobio“ T-HT nagradu glede pseudo problema homoseksualnih nametnutih povoraka na Balkanu od strane moćnika (Novog svjetskog poredtka) NSP-a i bavi se beskrajno plitkim temama o kojima doslovno pojma nema, ali eto, politički su korektne i na razini su inteligencije pseudo kustosica).

HE
heraklit88
14:04 18.09.2012.

U sukobu dviju ideologija 19 st i nacifašizma kao ideologije 20 st, pobijedile su dvije imperijalne velesile. Hitler nije htio rat ni pod kakvu cijenu jer je znao da nema šanse protiv takvih velesila, nego su ga htjeli Churchill i cionistički bankari. Churchill je gurnuo u rat cijeli svijet kako bi slomio Njemačku protiv koje su se vodila dva trideseto godišnja rata (1618-1648) i (1914-1944) kako bi se pokorila i opljačkala kontinentalna velesila i narod koji je sve što vrijedi dao čovječanstvu u glazbi, filozofiji, znanosti i umjetnosti, itd... Povijest su napisali tzv. pobjednici: judeoboljševici i angloamerički cionisti. Groteskno je da je čovjek koji je dobio najveću nagradu od britanske kraljevske krune “Commander of the Order of the British Empire” jer je bio spasio 6 milijuna djece kako humitarni radnik u SSSR-u, preko noći je postao je sinonim za “izdajnika” zahvaljujući BBC-u, jer nije htio biti kooperativan s anglocionistima koji su surađivali s boljševicima u rušenju EU i Njemačke, budući da se i sam uvjerio u strahote boljševizma (QUISLINGU).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije