Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maestro Kitajenko

Snimio je 280 albuma, a novi snima s našom filharmonijom

Dmitrij Kitajenko
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
1/3
20.09.2017.
u 09:14

Predstavnici diskografske kuće Oehms Classics iz Kölna u Zagrebu će u Lisinskom snimiti dva koncerta maestra i zagrebačkog orkestra

U Zagrebu je jučer bilo kišno, ali u Lisinskom toplo na pokusu Zagrebačke filharmonije.

– Srećom, ne sviramo na otvorenom – rekao je uz smijeh maestro Dmitrij Kitajenko, slavni ruski i svjetski dirigent čija suradnja sa Zagrebačkom filharmonijom i njegovi redoviti dolasci u Zagreb sada već čine značajno poglavlje u povijesti našeg prvog orkestra.

Ne nalaze mu mane

Glazbenici svakom dirigentu nađu mane, ali kada je u pitanju karizmatični Kitajenko, teško da ćete naći ijednog zagrebačkog filharmoničara koji bi imao prigovor. Osvaja znanjem, iskustvom i autoritetom, glazbeničkom strašću i ljudskom srdačnošću, a publiku, na koncertima u četvrtak i petak, kojima će svečano biti otvorena nova filharmonijska sezona očekuje izniman doživljaj koji će biti sačuvan za povijest.

Foto: Nina Đurđević/PIXSELL

Naime, u Zagreb dolazi ekipa ugledne diskografske kuće Oehms Classics iz Kölna, s kojom Kitajenko godinama surađuje. Oni će snimiti oba koncerta, a CD s prestižnom svjetskom etiketom bit će veliki dobitak i za promociju Zagrebačke filharmonije.

Upitan koliko je do sada snimio albuma, maestro se zamislio, pa rekao fascinantnu brojku 280. Zašto se odlučio na ovo snimanje u Zagrebu?

Prava ruska glazba

– Nakon tolikih godina suradnje jako se dobro poznajemo i mislim da je vrijeme da nešto i zabilježimo. Želim da snimimo jedan ili dva CD-a i da moj rad sa Zagrebačkom filharmonijom ostane u arhivi. Orkestar nalazim svaki put u sve boljoj formi – kaže maestro, koji je za program svog prvog “zagrebačkog” CD-a odabrao Stravinskog.

– Htio sam, da napravimo nešto neuobičajeno. Kad je riječ o Stravinskom, na svijetu već postoji toliko dobrih snimaka “Posvećenja proljeća” ili “Petruške”. Ali, Prva simfonija je komad koji se rjeđe svira i snima, a orkestar je u njega zagrizao s apetitom. To je djelo vrlo mladog Stravinskog, učenika Rimski-Korsakova, što se čuje, baš kao i utjecaj Čajkovskog. To je prava ruska glazba – objašnjava izbor. Na albumu će se naći i dvije, također rijetke suite Stravinskog, koje će biti snimljene u Lisinskom, dok će publika na koncertima uživati u dva klasična hita: Drugom koncertu za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova i Ravelovu Boleru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije