Naslovnica Kultura Glazba

Novi šef-dirigent, kojeg smo čekali sedam godina, za novu eru

Uz maestra Davida Danzmayra, kao solist u Prvom klavirskom koncertu Prokofjeva briljirao je i hrvatski pijanist svjetskog formata Aljoša Jurinić
25. rujna 2016. u 03:33 0 komentara 402 prikaza
filharmonija
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Sedam godina, koliko je prošlo od prerane smrti Vjekoslava Šuteja, orkestar Zagrebačke filharmonije radio je bez šefa-dirigenta. Srećom, u tom je razdoblju dragocjenu pomoć održavanju kvalitete orkestra svojom čvrstom i iskusnom rukom pružio veliki maestro Dmitrij Kitajenko.

No, sada je došao kraj tom predugom interregnumu. Na koncertu svečanog otvorenja nove sezone u petak je pred orkestrom stajao novi šef-dirigent, maestro David Danzmayr.

Veće ovlasti i autoritet

Austrijskog dirigenta publika je već upoznala i zavoljela. Danzmayr je čitavu prošlu sezonu nastupao kao odabranik orkestra za šefa-dirigenta, ali, kako sam kaže, sada kada je i službeno stupio na tu dužnost osjećaj je ipak drugačiji. Autoritet je veći, kao i odgovornost, a i stvarne ovlasti su veće.

danzmayr Novogodišnje gostovanje Zagrebačka filharmonija digla na noge salzburški Festspielhaus Zagrebačka filharmonija ZAGREBAČKA FILHARMONIJA PREDSTAVILA NOVU SEZONU Novi glazbeni sjaj najboljeg hrvatskog orkestra Kraj sezone Zagrebačka filharmonija i Zagrebačke otpadne vode Ekološki i glazbeni odgoj djece podjednako važan za budućnost

Njima se maestro Danzmayr poslužio već u pripremi prvog koncerta tako što je za izvedbu Pete simfonije Čajkovskog znatno “nabildao” gudački korpus kojem čvrst temelj i snagu daje čak deset kontrabasa. To se itekako osjetilo u izvedbi velikog djela, u odličnoj uravnoteženosti povećanog gudačkog korpusa s ionako moćnim puhačima.

Dobra vibracija i zajedničko uživanje, koji očito spajaju šefa-dirigenta i njegov orkestar, prosijavali su i kroz mnogobrojna lijepa sola, osobito plemenitog klarineta Davora Rebe, te u glavnoj temi drugog stavka koju je divno na rogu ispjevao Daniel Molnar. Simfonija velikih kontrasta, dramatičnih akcenata i nabujale teksture poslužila je kao obećavajuća i ohrabrujuća demonstracija snage, mogućnosti i velikih ambicija filharmoničara i maestra Danzmayra.

Njihovo zajedničko zavođenje publike uspješno je počelo već na početku koncerta Straussovim "Don Juanom". Potom je izvedbom skladbe “Hommage à Sorkočević” odana počast hrvatskoj glazbi i Borisu Papandopulu, uz 110. obljetnicu rođenja i 25. godišnjicu skladateljeve smrti, dok je vrhunac prvog dijela večeri bio debi Aljoše Jurinića u Prvom klavirskom koncertu Sergeja Prokofjeva.

O mladoj pijanističkoj zvijezdi definitivno treba prestati govoriti kao o talentiranom mladom glazbeniku i bilo čijem nasljedniku. On je sada jednostavno umjetnik svjetskog formata, majstor s vlastitom osobnošću i karakterom, što je pokazao autoritativnom, a istodobno virtuozno propošnom izvedbom itekako tehnički i interpretativno zahtjevnog djela. Publici je na ovacijama zahvalio s još dva dodatka, lijepim, mirnim i zrelim meditacijama Chopina i Debussyja.

Koncert u Vukovaru

Otvorenje filharmonijske sezone bilo je simboličan početak nove ere u radu prvog hrvatskog orkestra. U sezoni ih očekuju i mnoga gostovanja: Salzburg, Beč i velika novogodišnja kineska turneja samo neka od njih, a ono osobito plemenito i važno uslijedilo je već u subotu navečer, kada je Zagrebačka filharmonija tradicionalno svoj koncert kojim je otvorila sezonu u Zagrebu darovala i publici u Vukovaru. Izostao je samo Aljoša Jurinić koji je u isto vrijeme, uz izravan prijenos na Hrvatskoj televiziji, recitalom otvorio Samoborsku glazbenu jesen

Već sljedeći tjedan u Zagrebu je opet i maestro Kitajenko koji će orkestar voditi na dva koncerta, u petak u Plavom, a u subotu u Crvenom ciklusu. Na programu su Šostakovič, Čajkovski i Saint-Saëns, a solist je glasoviti violončelist Aleksandar Rudin.

Kik
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.