Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o jeziku

DHK od Sabora i Vlade traži zakon o uporabi hrvatskog jezika

dhk od vlade traži zakon o jeziku
sanjin strukić/pixsell
18.06.2012.
u 11:31

Na godišnoj skupštini Društva hrvatskih književnika zatraženo je usvajanje zakona o uporabi hrvatskog jezika. Književnici su zabrinuti da će hrvatski jezik postati pidgin.

Iako ima nekoliko otvorenih pravopisnih pitanja, hrvatski standardni jezik u načelu je dobro normiran. No, Hrvatskoj nedostaje zakon o uporabi hrvatskoga jezika, poručuju javnosti (i zakonodavcu) članovi Društva hrvatskih književnika s godišnje skupštine. Književnici tvrde da u nas zakoni, osim Ustava, ne jamče uporabu hrvatskoga jezika koju ugrožava praksa. “Postoji jak pritisak da se vrednuju samo znanstveni radovi na engleskom jeziku, posebno se nagrađuje nastava na engleskom jeziku” tvrde iz DHK. Podsjećaju da je i nedavno ukinuto Vijeće za normu hrvatskoga standardnoga jezika donijelo niz bitnih stavova u vezi s propisivanjem stabilnih i elastičnih normi u skladu sa najsuvremenijim jezikoslovnim spoznajama.

Književnici ističu da je za razvoj hrvatskoga jezika najbitnije da se vodi skrb o razvoju jezičnog nazivlja u područjima koja se najbrže razvijaju, kao što su računalne znanosti, gospodarstvo, europsko pravo, kultura... “Bez toga hrvatski jezik neće biti standardan, nego će postati, a dijelom zbog nebrige i postaje pidgin. Zato tražimo da država sustavno i neprekidno financijski podupire rad na razvoju hrvatskoga nazivlja na svim tim područjima, u ustanovama koje su za to pozvane i osposobljene. To je i obveza hrvatske države na osnovi pristupnoga ugovora s Europskom unijom” zaključuju članovi DHK-a. Predsjednik DHK-a Božidar Petrač u svom je izlaganju protestirao protiv drastičnog smanjenja novca kojime Ministarstvo kulture podupire rad 112. godina stare udruge. Naveo je i podatke prema kojima Hrvatsko društvo pisaca iz državne riznice dobiva puno veće iznose od DHK.

Ključne riječi

Komentara 3

ĆA
ćaćaća
12:20 18.06.2012.

poslo bi kizo ministre na euro ali njihovi se nisu plasirali:)))

BZ
Branko Zajec
13:03 18.06.2012.

Mene ne zanima što o hrvatskom jeziku misli neki Božidar Petrač. Više me zanima što o tome ima za reći poznata književnica Nives Celzijus, Vlatka Pokos i čitav niz naših eminentnih književnica !!!

HR
Hroboatos
16:21 20.06.2012.

U izvorniku je "vrjednuje", a ne "vrednuje"- Večernji opet jugoslavenskim pravopisom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije