Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Dekanat Akademije dramske umjetnosti danas ima šansu vratiti povjerenje studenata

Sanjin Strukić/PIXSELL
31.10.2023. u 09:40

Dok se dekan Švaić pravda birokracijom i tvrdi da se atmosfera na ADU usprkos malenom broju sankcija ipak promijenila nabolje, studenti više ne vjeruju internim procedurama, a ne vide ni famoznu promjenu o kojoj je dekan jučer govorio

Jučerašnji dan provela sam na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, koju nažalost ponovno trese skandal zbog višegodišnjeg, često zataškavanog ili neadekvatno procesuiranog zlostavljanja studentica i studenata. Kap koja je ovoga puta prelila čašu bio je povratak na posao profesora Ozrena Prohića, protiv kojega je putem famoznog online servisa "Nismo tražile!" svojedobno podneseno čak sedam prijava za seksualno i drugo nasilje, a dvogodišnja suspenzija tijekom koje je primao plaću istekla je ovih dana, odlukom dekana Davora Švaića koji se poziva na nalaze DORH-a.

Revoltirani studenti pred zgradom ADU-a pustili su gotovo polusatnu, mučnu snimku iživljavanja profesora Prohića nad studentima 2017. godine, tražeći da mu se umjesto povratka na posao uruči otkaz, a ostavku su tražili i od dekana Švaića, jasno poručivši da je izgubio njihovo povjerenje. U revoltu im se pridružio i solidan broj profesora i profesorica, kao i više generacija umjetnika koji su diplomirali na ADU-u.

U svojem obraćanju javnosti, oni su govorili o sustavnom problemu koji nema samo Akademija nego i druge sastavnice Sveučilišta u Zagrebu u kojem su neprihvatljiva ponašanja pojedinih profesora i profesorica javna tajna. Govorili su o psihičkim posljedicama atmosfere straha, nedostatku podrške, kompliciranim mehanizmima prijava i nedostatku povratnih informacija o njihovim slučajevima, kao i o prijavama koje se u tom procesu gube, zbog čega su ih neki morali više puta podnositi. Šest godina stara snimka Ozrena Prohića u tom kontekstu nije srž, nego simptom sistemskog problema, no silom prilika ovih se dana našla u središtu pažnje zainteresirane javnosti.

Iako je do prije nekoliko dana kategorički odbijao poslušati spornu snimku ili je barem tvrdio da je nije čuo, dekan Švaić jučer se ipak pojavio pred zgradom fakulteta u trenutku njezina javnog puštanja, a poslije je (sa sigurne prostorne i vremenske udaljenosti od studentskoga prosvjeda) u dvorani na prvom katu ADU održao polusatnu konferenciju za medije na kojoj je, među ostalim, najavio da će na izvanrednom sastanku Akademskog vijeća koje je zakazano za danas u devet sati staviti svoj mandat na raspolaganje. O slučaju profesora Prohića rekao je, ukratko, da su mu ruke trenutačno vezane.

Razgovarajući sa studentima, ali i okupljenim profesorima i novinarima, bilo je jasno da su dvije konferencije za medije samo produbile jaz između studenata i dekanata. Dok se dekan i njegovi suradnici pravdaju birokratskim preprekama i tvrde da se atmosfera na fakultetu unatoč malenom broju sankcija ipak promijenila nabolje, studenti više ne vjeruju mehanizmima prijava i internim procedurama po kojima se one obrađuju, a ne vide ni tu famoznu promjenu atmosfere o kojoj je dekan jučer govorio. Pa kako da je vide, ako na vrlo zornim primjerima osjećaju da se njihovi glasovi obezvređuju, a ljudi koji su maltretirali generacije studenata sutra će im ponovno sjediti na ispitima?

I sama činjenica da je interno povjerenstvo za provođenje postupka istrage o utemeljenosti prijava za spolno uznemiravanje početkom ovoga mjeseca na Akademijskom vijeću podnijelo neopozivu ostavku jasno govori o propasti sustava koji bi trebao štititi studente. Stojeći pred brojnim kamerama, to je jučer potvrdila i docentica Dora Ruždjak Podolski, koja je jasno rekla kako smatra da svoj posao nisu dobro obavili i pozvala na ostavku profesora Prohića.

Današnja sjednica Vijeća zato će biti sudbinska: fakultet sada ima priliku vratiti povjerenje studenata ili ga trajno izgubiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije